Rust op de markt ‘even’ verstoord.

De markten: kort op de bal

Rentes stijgen en dollar daalt, ondanks risk-off

Flag US

We kregen gisteren een op de markten wat ‘onnatuurlijke’ combinatie voorgeschoteld. De rentes stegen en de dollar, die zich recent goed in vorm toonde, zette een stapje terug. Merkwaardig genoeg gebeurde dit in een on risk-off omgeving waar obligaties (lagere rentes) en de dollar traditioneel een rol spelen als veilige haven.

Eerste de beurzen. Die gingen de dag aanvankelijk goed gestemd van start. Een beter dan verwacht PMI vertrouw in China voedde de hoop dat het land (en misschien bij uitbreiding ook de verwerkende nijverheid in andere landen) stilaan het ergste handelsleed achter zich konden laten. Ook de finale Europese PMI’s uit de verwerkende nijverheid waren opnieuw iets beter/minder slecht dan gevreesd. Het eventueel vooruitzicht op meer fiscale steun vanuit Duitsland is in principe ook positief voor Duitse/Europese aandelen. Europese aandelenindices waaronder de Dax en de Eurostoxx 50 kwamen op een zucht van de jaarhoogtepunten. Het feest stopte echter toen president Trump onverwacht nieuwe heffingen aankondigde op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië. De handelsoorlog was opnieuw een beetje terug van weggeweest. De beurzen namen een duik.

Aanvankelijk tastte de beurscorrectie de opwaartse rentetrend nauwelijks aan. Daar kwam verandering in na een zwak Amerikaans ISM-vertrouwen uit de verwerkende nijverheid. De hoofdindex zakte verder weg onder de kaap van 50 die de grens aangeeft tussen groei en contractie (48.1 van 48.3, een verbetering tot 49.2 was verwacht). Ook de details waren niet overtuigend. De Amerikaanse economie hield zich dit jaar beter overeind in het handelsconflict vergeleken met veel andere economieën zoals de EMU of China. Het ISM vertrouwen gisteren suggereert nu dat het herstel in de VS mogelijk ook iets langer op zich laat wachten. Vooral de korte rentes in de VS zetten een stap terug en maakten de eerdere stijging ongedaan. Dat afnemend renteverschil haalde ook de dollar verdere onderuit. EUR/USD zette zijn opmars in de 1.10 big figure voort. USD/JPY zakte beneden 109.

Vanmorgen in Azië blijft het sentiment fragiel al is de terugval in de meeste markten minder uitgesproken dan gisteren in de VS. Het onzekerheid over de internationale handel neemt wel verder toe. De VS overwegen om heffingen op te leggen op USD 2,4 mld aan Franse producten als vergelding voor een Franse taks op bedrijven uit de digitale sector, die vooral Amerikaanse bedrijven treft. De VS bekijkt ook gelijkaardig dossiers in andere landen. Ook tussen China en de VS loopt de nervositeit op over verschillende politieke twistpunten (Hong Kong, de onderdrukking van de Uiguren) die ook de handelsbesprekingen kunnen bemoeilijken. Ondanks de globale onzekerheid komt er ook vanmorgen nauwelijks correctie op de rentestijging van gisteren. De dollar blijft in het defensief.

Er zijn vandaag nauwelijks economische data van belang. Het algemene sentiment en de opnieuw toenemende handelsspanning zullen waarschijnlijk de toon blijven zetten. We kijken vooral uit of de opwaartse rentetrend aanhoudt en of EUR/USD zijn remonte kan verderzetten. Een breuk boven 1.11 zou het technisch beeld op korte termijn opnieuw verbeteren.
 

Figuur - EUR/USD laat kaap van 1.10 achter zich en nadert eerste weerstand nabij 1.11.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.