Britse PMI’s duiken opnieuw onder neutrale grens

De markten: kort op de bal

Pond krijgt een tikje

Flag UK

Het PMI-bedrijfsvertrouwen in Verenigd Koninkrijk balanceerde in oktober tussen groei en contractie. De algemene (composite) reeks belandde toen net op de neutrale 50-grens. Het vermeed contractiegebied onder meer dankzij een forse voorraadopbouw in de aanloop naar de toenmalige brexitdeadline van 31 oktober. Maar de weerslag volgde in november.

Zowel de verwerkende nijverheid, dienstensector én de combinatie halen de lat niet en vielen beneden de 50-grens, respectievelijk 48.3, 48.6 en 48.5. Nieuwe orders, output en werkgelegenheid zetten allen een stapje terug. Van de doorbraak in de brexitonderhandelingen begin oktober, merken de bedrijven m.a.w. nog niet veel. De toekomstige handelsrelatie met de EU zal de Britse economie in belangrijke mate affecteren. Zolang die onduidelijk is/blijft, hanteren bedrijven een voorzichtig investeringsbeleid. En de onderhandelingen daaromtrent moeten nog beginnen … Ook de vervroegde verkiezingen (op 12 december) wegen op het sentiment en zijn minstens deels de verklaring voor de zwakke cijfers.

Het onderzoeksbureau PMI Markit schat de economische groei op basis van de PMI-reeksen voor oktober en november in op -0.2% kw/kw. Het voegt eraan toe dat de huidige PMI’s normaliter gepaard gaan met een soepelere Bank of England.

Het pond krijgt weinig verrassend een tikje. EUR/GBP gaat richting 0.86. Voorlopig is het vooruitzicht van een verkiezingsoverwinning door de Conservatieve Partij dé dominerende factor voor sterling op korte termijn. We denken dat het koppel zich rond de huidige niveaus kan handhaven, toch minstens tot er zekerheid rond de verkiezingsuitslag bestaat.
 

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.