Amerikaanse Senaat keurt wetsvoorstel rond Hong Kong goed

De markten: kort op de bal

China dreigt met tegenmaatregelen

De toestand in Hong Kong gaat van kwaad naar erger. Hong Kong is een soevereine staat in het zuidwesten van China. De inwoners voelen zich echter alsmaar meer beperkt in hun vrijheid door de republiek China. De druppel die de emmer deed overlopen was een wetsvoorstel in juni dat de autoriteiten in Hong Kong zou toelaten criminele verdachten uit te leveren aan China. Dat lanceerde een golf van protest die tot op vandaag aanhoudt en zelfs intensifieert.

De demonstraties gaan niet onopgemerkt voorbij. De lokale autoriteiten, al dan niet onder instructies van China, zien zich genoodzaakt steeds harder op te treden. Dat gebeurt tot groot ongenoegen van onder meer het VK en de VS. Het Amerikaanse Huis keurde eerder dit jaar al een wetsvoorstel goed waarmee ze zich de facto achter de protesten schaart. De Senaat keurde gisteren een gelijkaardig voorstel goed dat onder meer sancties zou opleggen aan hooggeplaatsten binnen de HK regering. China dreigde met niet nader genoemde tegenmaatregelen als het voorstel tot wet gestemd wordt. Daarvoor is de handtekening van president Trump nodig.

De sfeer op de markt is grimmig. De protesten in Hong Kong zijn fundamenteel een kwestie van soevereiniteit en democratische vrijheden. Toch kan je het debat niet helemaal loskoppelen van het handelsakkoord. De markt wil de mondelinge deal op papier bevestigd zien maar dat botst vooralsnog op enkele struikelblokken (o.m. afschaffen van invoerheffingen). De goedkeuring door de Senaat van het wetsvoorstel gisteren is bezwaarlijk goed nieuws voor de relaties tussen de VS en China en voor de verdere handelsbesprekingen te noemen. Rentes van veilig geachte havens zoals de VS en Duitsland staan onder druk (tot -5 bpn). Beurzen verliezen ongeveer 1%. EUR/USD doet het in de gegeven omstandigheden niet zo slecht. Het muntpaar behoudt het merendeel van de recente winsten en noteert rond 1.1064.
 

10-j. rente in VS

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.