Een grijze wolk boven de Aziatische economie

De markten: kort op de bal

China, Japan en Australië stellen teleur

Flag Japan

Azië beloonde ons vandaag met enkele cijfers om achter de schermen van de economie te kijken. Echter was het een cadeau die we het liefst zouden teruggeven. Aangezien we een gegeven paard niet in de bek mogen kijken, moeten we er voorlopig genoegen mee nemen. Laten we even van Japan naar Australië tot China reizen.

De Japanse economie kwam in het derde kwartaal vrijwel tot stilstand. Het BBP groeide in het 3e kwartaal slechts met 0.2% op jaarbasis, fel beneden de verwachte 0.9%, en het zwakste tempo in meer dan een jaar. Het aanhoudend Sino-Amerikaans handelsconflict, diplomatieke perikelen met Zuid-Korea en een lagere globale vraag tastten de (reeds zwakke) export aan (-2.6%). Ook de consumentenuitgaven koelden af ten opzichte van het vorige kwartaal, wat twijfel doet rijzen omtrent de opvatting van de BoJ dat een robuuste binnenlandse vraag de impact van toenemende internationale tegenwinden zal trotseren. Bovendien zal de verhoogde omzetbelasting die in oktober van kracht ging wellicht de binnenlandse vraag verder treffen. Het zwakke groeicijfer vergroot de druk op Japanse beleidsmakers om stimulus te voorzien ter ondersteuning van een fragiel herstel.

Volgende stop: Australië. Met een werkgelegenheid die met 19.000 daalde in oktober en een werkloosheidsgraad die steeg tot 5.3%, vertoont de Australische arbeidsmarkt enkele scheuren. Vorige week verlaagde de RBA de groeiprognoses voor de arbeidsmarkt. Echter lijkt de arbeidsmarkt brozer dan verwacht; een dreigend struikelblok voor de reeds wankele consument. De RBA, die de rente al drie keer knipte tot een historisch dieptepunt van 0,75%, staat voor een nieuwe uitdaging en komt onder druk om verder te stimuleren in 2020. AUD/USD vertoonde een hevige reactie na de zwakke arbeidsmarktdata en daalde met 0.6% tot 0.6769. De 3-j. rente volgde eenzelfde trend en daalde met 8 bpn tot 0.75%.

Tot slot zijn alle ogen gericht op onze finale bestemming: China. Kleinhandelsverkopen (7.8% j/j, consensus: 7.2%) en de industriële productiegroei (4.7% j/j, consensus: 5.4%) zwakten fel beneden de verwachtingen af in oktober. Chinese investeringen kenden hun traagste groei (5.2% j/j) sinds 1998. Dalende exports en vertragende productie- en investeringsgroei schetsen een somber beeld en tonen aan dat de motoren van de Chinese economie sputteren. De economie verliest steeds meer stoom. De zwakke data onderstrepen de essentie van het bereiken van een tussentijds Sino-Amerikaans handelsakkoord om het sentiment/vertrouwen opnieuw leven in te blazen. Tot nog toe heeft de PBOC – afgezien van enkele kleine beleidsaanpassingen – zich weerhouden van brede renteverlagingen of andere maatregelen om de economie te stimuleren.

Na de data bazooka, kleurden de Aziatische beurzen rood en zakten ze tot wel 1% lager. Markten lezen dat het handelsconflict in toenemende mate doorweegt op de globale economie en houden hun hart vast. Sentiment en kreeg een deuk en beleggers wendden zich tot veilige haven instrumenten. (Japanse en Amerikaanse) rentes stuwden tot wel 6 bpn lager terwijl EUR/USD rond het 1.10 steunniveau bleef hangen. Nu is het aan Trump en Xi Jinping om beleggers van hun vrees te verlossen en een interimakkoord aan te dragen.
 

Japanse Nikkei

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.