Pond verdisconteert (licht) toenemende kans op Conservatieve verkiezingsoverwinning

De markten: kort op de bal

Economisch nieuws blijft minder overtuigend

Flag EU

GBP-handelaars kregen bij het begin van de week direct nieuws voorgeschoteld. De reactie was, zoals recent wel vaker gebeurde, selectief. Een aantal minder positieve economische berichten werden grotendeels als onbelangrijk ter zijde geschoven. De politieke ontwikkelingen gaven het pond wel een klein duwtje in de rug.

Wat de data betreft klokte de Britse groei in het derde kwartaal af of 0.3% kw/kw (0.4% was verwacht). Hierdoor kon het VK, na een negatief tweede kwartaal (-0.2% kw/kw), formeel een recessie vermijden. De 1.0% j/j groei was wel de laagste sinds 2010. Private consumptie, overheidsbestedingen en de netto export droegen positief bij. Investeringen wegen op de activiteit. Het rapport had weinig blijvende impact op het pond.
Eerder op de dag verlaagde ratingagentschap Moody’s de outlook op de kredietscore van het VK (Aa2) al van neutraal naar negatief. De verlaging is onder meer ingegeven door de negatieve impact van de aanslepende brexitonzekerheid op de Britse economie en op de overheidsfinanciën. In dit verband stelt Moody’s vast dat de meeste politieke partijen vooral naar buiten komen met geplande uitgaven om de post-brexit transitie te begeleiden, maar weinig oog hebben voor de impact op de overheidsfinanciën/begroting. Moody’s wijst ook op de manifeste inertie die zich meester heeft gemaakt van de Britse politieke instituties. Het uitwerken van de nieuwe handelsrelatie met de EU kan voor blijvende onzekerheid zorgen en het is onzeker of het nieuwe kader dezelfde voordelen zal opleveren voor de Britse economie dan het EU-lidmaatschap.

In tegenstelling tot op het economische nieuws reageerde het pond wel op commentaren van Nigel Farage. Die gaf aan dat zijn Brexit-partij geen conservatieve parlementszetels zal proberen af te snoepen en haar campagne vooral zou toeleggen op kiesdistricten waar labour het overwicht heeft/had. Die aanpak vermindert in principe het risico dat de conservatieven zetels verliezen aan de partij van Farage waardoor de kans op een Conservatieve meerderheid toeneemt, of minstens niet gehypothekeerd wordt. EUR/GBP testte de steunzone in de buurt van 0.8570, maar tot een volghouden breuk lager kwam het voorlopig niet. 12 December is nog een eeuwigheid af in een politiek perspectief. De reactie bevestigt wel de veronderstelling dat goed nieuws voor de Conservatieven in principe goed is voor het pond. Betere vooruitzichten voor de Brexit-partij van Farage (harde brexit) of voor Labour (marktonvriendelijk politiek programma) zijn eerder negatief voor sterling. De Britse munt hield recent goed stand, maar we verwachten geen substantiële verdere stijging voor er meer duidelijkheid/zekerheid is over de uitkomst van de verkiezingen en/of de concrete volgend stap in het brexitproces.
 

Figuur - EUR/GBP: pond blijft sterk aan het begin van de verkiezingscampagne

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.