Tsjechische centrale bank houdt rente onveranderd

De markten: kort op de bal

‘Case’ voor verdere renteverhoging neemt af

Flag Czech Republic

De Tsjechische centrale bank (CNB) hield gisteren de beleidsrente onveranderd op 2.0%. De rente bevindt zich sinds begin mei op dat niveau na een verstrakkingscyclus die startte aan 0.0% in de zomer van 2017. De beslissing om de rente onveranderd te houden was vrij algemeen verwacht in de markt, maar dat betekent niet dat er unanimiteit was in het beleidscomité. Twee leden stemmen nog steeds om de rente met 25 bp te verhogen en voorzitter Rusnok gaf aan dat de optie van een renteverhoging ook uitgebreid besproken werd. De beleidsmakers kregen via de nieuwe vooruitzichten dan ook een moeilijke mix aan argument voorgeschoteld bij de deliberatie over hun beslissing.

De Tsjechische economie blijft het goed doen, maar sommige segmenten van de economie beginnen nu toch tegenwind te voelen van de zwakke groei in Duitsland en de EMU. De CNB stelde haar groeivooruitzichten voor 2020 dan ook neerwaarts bij van 2.9% tot 2.6%. Anderzijds blijft inflatie, zeker aan het begin van de beleidshorizon, eerder aan de bovenkant van de tolerantieband rond de 2.0% doelstelling. De relatief hogere ‘headline’ inflatie is wel deels te wijten aan hogere administratieve prijzen en indirecte belastingen. De CBN ziet ook de dynamiek van de loongroei geleidelijk afkoelen. De bank geeft aan dat ze nog steeds rekening houdt met een hogere binnenlandse rente eind dit jaar/begin dit jaar, maar noemt de risico’s ten aanzien van haar scenario nu wel ‘anti-inflationary’. Dit laatste doet vermoeden dat, ondanks het actuele debat, de kans op een renteverhoging klein is geworden.

De EUR/CZK combinatie sprong wat op en neer gisteren maar uiteindelijk was de dagbeweging uiterst beperkt met geen duidelijke trend (EUR/CZK 25.50/55 zone). Na een eerder zwakke prestatie als gevolg van de algemene marktvolatiliteit in augustus en september won de kroon de voorbije weken wat terrein terug, vooral gedreven door een algemene betere marktcontext. Ook CNB blijft uitgaan van een trendmatige, maar zeer geleidelijke versterking van de kroon in 2020 en 2021.
 

Figuur - EUR/CZK: aanhoudend intern CNB debat over renteverhoging helpt kroon niet verder

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.