Amerikaanse sleuteldata sluiten in schoonheid af

De markten: kort op de bal

Amerikaanse rentes en dollar profiteren

vlagecOpening

De Amerikaanse rentes en de dollar teren vanochtend nog op de winsten behaald tijdens de Amerikaanse handelssessie van gisteren. Ze kwamen vooral tot stand na de publicatie van de ISM-bedrijfsvertrouwensindicator in de dienstensector. De ISM veerde op van 52.6 in september, het op één na zwakste cijfers sinds tot 2012, tot 54.7. De markt verwachtte een meer gematigde rebound tot 53.5. Nog belangrijker: een aantal sleutelcomponenten uit het rapport - activiteit, tewerkstelling en nieuwe orders – namen toe en suggereren geen directe terugval in november.


De ISM uit de dienstensector was het laatste maandcijfer uit de sleutelreeks aan het begin van elke maand (ISM’s, ADP-rapport en payrolls). De markt concludeert na de data dat de recessie in de exportgerichte industriesector, de binnenlandse diensteneconomieën (nog) niet besmet. Ter info: die dienstensector is goed voor ongeveer 90% van de Amerikaanse groei. De economische data, het afgenomen geopolitieke risico (brexitdeal & fase 1 handelsakkoord in de steigers) en de boodschap van Fed-voorzitter Powell (voorlopig einde aan preventieve renteverlagingen) zorgden voor een ommekeer op de Amerikaanse rentemarkt. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg sinds begin deze maand al met 20 basispunten, van 1.65% tot 1.85%. Ze krijgt stilaan de bovenkant van het zijwaartse handelskanaal (1.42%-1.94%) sinds begin augustus in het vizier. De dollar profiteert mee van die sterke rentebeweging. EUR/USD handelt opnieuw beneden 1.11 en test uitvoerig het 1.1074 steunniveau.


Wat de komende dagen/weken betreft ontstaat er mogelijk een soort van vacuüm. De Fed en de ECB vergaderen respectievelijk 11 en 12 december. De volgende belangrijke data zijn de Europese PMI’s op 22 november. In de tussentijd is de markt waarschijnlijk speelbal van het risicosentiment op de beurzen. Hoewel er recent al behoorlijk wat goed nieuws verdisconteerd is, denken we dat het sentiment eerder constructief zal blijven tot de heren Trump en Xi Jinping het deelakkoord ondertekenen. De opwaartse beweging op de rentemarkt kan zich dan zowel in Europa als in de VS doorzetten, terwijl de euro opnieuw wat meer ademruimte kan krijgen.


 

Amerikaanse 10j rente nadert 1.94%-weerstand

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.