RBA kijkt de kat uit de boom

De markten: kort op de bal

De Australische centrale bank pauzeert versoepelingscyclus en houdt rente op 0.75%

flag australia

Vandaag besloot de Australische centrale bank om zijn beleidsrente ongewijzigd te laten op 0.75% maar ze behoudt een “versoepelende voorkeur”. RBA-gouverneur Philip Lowe oordeelde dat de economische vooruitzichten weinig veranderden ten opzichte van drie maanden geleden hoewel er enkele risico’s boven water komen. Het Sino-Amerikaans handelsconflict blijft een neerwaarts risico voor groei. Ondanks het sprankeltje hoop die positieve handelsontwikkelingen bieden, wil iedereen vooral iets zwart op wit zien. Het verleden leert ons namelijk dat geruchten en mondelinge akkoorden vluchtig zijn. Ook de consument baart zorgen en is nog steeds de belangrijkste binnenlandse onzekerheid. Een aanhoudende periode van slechts bescheiden stijgingen van het besteedbaar inkomen en de hoge schuldgraad van huishoudens blijven problematisch en wegen op de consumentenbestedingen. Als we de zwakke detailhandelsverkopen van deze week als leidraad nemen naast een wankel consumentensentiment, zien we niet meteen licht aan het einde van de tunnel.


Desondanks slaat Lowe een optimistische toon aan en benadrukt de RBA topman dat de Australische economie een zacht keerpunt bereikt. “Het lage rentepeil, de recente belastingverlagingen, de lopende uitgaven voor infrastructuur, de opleving van de huizenprijzen in sommige markten en een betere vooruitzichten voor de hulpbronnensector zouden allemaal de groei moeten ondersteunen." aldus de gouverneur. De renteverlagingen van eerder dit jaar moeten de Australische economie van de nodige zuurstof voorzien om neerwaartse risico’s het hoofd te bieden. Niettemin zet Lowe de deur op een kier en sluit hij een verdere versoepeling niet uit. De centrale bank volgt ontwikkelingen op de voet en “is bereid het monetaire beleid indien nodig verder te versoepelen ter ondersteuning van duurzame groei van de economie, volledige werkgelegenheid en het bereiken van de inflatiedoelstelling.”


AUD/USD toonde een beperkte reactie na het grotendeels verwachte besluit van de RBA om de status quo in de beleidsrentes te handhaven. AUD/USD klom boven het korte termijn AUD/USD 0.69 weerstandsniveau, maar de recente sterkte van de Australische munt is vooral een vertaling van het positieve algemene risicoklimaat. De munt kan op zijn elan doorgaan indien China en de VS deze maand het eerste deel van hun handelsakkoord kunnen bekrachtigen. Een verdere stijging boven het AUD/USD 0.69 weerstandsniveau zou het neerwaarts trendkanaal sinds het begin van dit jaar doorbreken.
 

AUD/USD overwint eerste horde.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.