Risicosentiment krijgt een duw in de rug

De markten: kort op de bal

Handelshoop en brexitwendingen stuwen de beurzen

vlagecBull

Is het einde in zicht voor de aanslepende en destructieve Sino-Amerikaanse handelsoorlog? Een vraag die menig beleggers zich veelvuldig stelt, waarop het antwoord vaak resoluut “neen” was. Amerikanen en Chinezen beloonden de markten dit weekend met positieve geluiden over een nakende afronding van de “fase 1” handelsdeal. Vrijdag lieten de VS weten dat de grootmachten bijna klaar zijn met het afronden van een gedeeltelijke deal, die Amerikaans president Trump en zijn Chinese tegenhanger, Jinping, hopen te ondertekenen tijdens de AMEC-top in Chili volgende maand. Op zaterdag gaf China het ons nog eens op een briefje. De beperkte overeenkomst houdt de vooruitzichten voor een uitgebreide deal levend en zou (eindelijk) een staakt-het-vuren in de handelsoorlog kunnen inleiden. De handelshoop stuwde de markten en het risicosentiment kreeg een duw in de rug. Beurzen vonden de weg hoger. De toonaangevende S&P 500 testte zelfs de absolute piek van juli. EUR/USD keerde eerdere verliezen terug en zakte door de dollarsterkte onder EUR/USD 1.11.

Ook op het brexitfront hebben markten stof om op te kauwen. Al maanden durft vrijwel niemand te voorspellen hoe het vergiftigend brexitproces zal verlopen. Verkiezingen of niet, dat is de brexitvraag die markten de afgelopen week in de ban hield. De EU ging vanochtend akkoord met het verzoek van het VK om brexit uit te stellen tot 31 januari 2020, de nieuwe “B-day”. Maar het kan ook eerder. Als het Lagerhuis in november instemt met de op 17 oktober, onder premier Johnson gesloten nieuwe brexit-overeenkomst, dan treedt het VK op 1 december uit. Komt die parlementaire goedkeuring in december, dan wordt Nieuwjaarsdag de brexitdag en wordt “B-day” met vuurwerk gevierd. Het pond vatte het nieuws positief op en won 0.1% tot EUR/GBP 0.863. Hoe dan ook, als het brexitdossier ons één ding geleerd heeft, is dat niets zeker is en er misschien toch weer politieke goocheltrucs uitgehaald worden. Zo zijn alle ogen nu gericht op het Lagerhuis dat vandaag bijeen komt om te stemmen over vervroegde parlementsverkiezingen. Johnson zal voor de derde keer aansturen op vervroegde verkiezingen. Derde keer scheepsrecht? Wie weet. De Britse premier heeft in ieder geval niet veel tijd te verliezen. Verkiezingen te laat in december zijn nefast voor de feestvreugde, dan zijn de kerstinkopen prioriteit en is de stembus een domper op de feestvreugde.
 

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.