Q4 start met gemengde Europese PMI’s

De markten: kort op de bal

Euro(rentes) quasi stabiel

Flag EU

Europese aankoopdirecteurs startten het vierde kwartaal van dit jaar met gemengde gevoelens. Het PMI-bedrijfsvertrouwen staat al maanden onder druk, vooral in de verwerkende nijverheid. De dienstensector toonde sinds vorige maand de eerste duidelijke tekenen van “sectoriële besmetting”. De markt hoopte dat oktober de start van een uitbodeming kon zijn. Technisch gesproken was die er ook, maar er is vooralsnog weinig reden voor grote euforie, vooral in Duitsland.


Maar laten we eerst Frankrijk van naderbij bekijken. Voor de gemiddelde Franse aankoopdirecteur is het glas eerder halfvol. Het bedrijfsvertrouwen in de maakindustrie belandde op 50.5. Dat is net boven de neutrale 50-grens maar een tikkeltje beter dan verwacht (50.2). De dienstensector scoort met 52.9 (vs. 51.6 verwacht) beter. De indicator wist daarmee het forse verlies van vorige maand (51.1) grotendeels uit. Het algemeen (composite) cijfer bedraagt in oktober 52.6. De redenen voor het herstel zijn divers: de bedrijven ontvingen afgelopen maand meer werk, vooral vanwege het buitenland. Ook het personeelsbestand werd in beide sectoren aan een iets sneller tempo uitgebreid. Dat kwam er minstens deels om het fors toegenomen achterstallige werk weg te werken. De Franse aankoopdirecteur is optimistisch gestemd over de toekomst (1 jaar verder). Hij verwacht zelfs operationele uitbreiding. So far, so good …


Het Duitse verhaal oogt nog steeds minder mooi. De optimist merkt op dat de reeks voor de maakindustrie niet verder daalt (41.9 vs. 41.7). De realist stelt vast dat dit niet meer is dan een stabilisatie en wel op een uiterst laag niveau. Het aantal nieuwe orders laat voor een 5e keer op 6 maand tijd een daling optekenen. Werk vanuit het buitenland daalde voor een 14e maand op rij. De gevolgen voor het personeel laten zich raden: dat werd aan het snelste tempo in bijna 10 jaar teruggeschroefd. Ook in de dienstensector dreigt een malaise. De indicator viel er terug van 51.4 tot 51.2. Een stijging tot 52.0 werd verwacht. Het aantal nieuwe orders daalde er voor de tweede maand op rij en dat aan het snelste tempo sinds 2013. De sector wierf personeel aan het traagste tempo in 3,5 jaar aan. Het is bovendien onvoldoende ter compensatie van de verwerkende nijverheid: de werkgelegenheid in de volledige private sector daalt (zij het marginaal) voor de eerste keer in 6 jaar. De verwachtingen over de toekomst in de dienstensector deemsterden verder weg tot op het laagste niveau sinds november 2012. Dat is vooral het gevolg van een verwachte activiteitsterugval in de dienstensector. Het is de eerste keer in bijna 7 jaar dat bedrijven zo’n terugval anticiperen.


De gemende nationale enquêtes vinden weerslag in het cijfer voor de volledige euro zone. De deelreeks voor de verwerkende nijverheid stabiliseert op 45.7 (46.0 verwacht) terwijl de dienstensector marginaal maar minder dan verwacht stijgt tot 51.8. De algemene conclusie luidt dat de zwakte in de maakindustrie volop aanhoudt. De sporen op de dienstensector worden duidelijker terwijl de arbeidsmarkt ook niet langer immuun blijkt. Volgens het onderzoeksbureau Markit stemmen de data overeen met een groei van net geen 0.1% kw/kw. Uitzwaaiend ECB-voorzitter Mario Draghi had het voor zijn laatste beleidsvergadering deze namiddag allicht liever anders gezien…


De marktreactie is er een volgens de regels van de kunst: EUR/USD veerde na de Franse PMI’s op tot 1.116 maar viel meteen terug na de teleurstellende Duitse en Europese reeks. Het koppel handelt nu aan openingniveaus. We merken eenzelfde beweging op in de Duitse tienjaarsrente. Die bedraagt momenteel 0.39%. Ze bevindt zich wel nog steeds aan de bovenkant van het zijwaarts trendkanaal. Het technisch plaatje voor zowel de euro als de Duitse rente verbeterde recent en blijft na de zwak-tot-gemende PMI’s voorlopig in tact.
 

EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.