Brexitdeal in het vagevuur, halloween-brexit geen optie meer

De markten: kort op de bal

Steun en uitstel voor Boris Johnsons brexitdeal

Flag Brexit

Na meer dan drie jaar lijkt er eindelijk licht aan het einde van de brexittunnel en is er sprake van een eerste overwinning. Boris Johnson slaagde gisteren waar zijn voorgangster Theresa May, eerder dit jaar tot drie maal pijnlijk faalde. Met 329 parlementsleden die voor stemden en 299 tegen, gaf het Brits parlement groen licht voor het scheidingsakkoord dat Conservatief premier Boris Johnson vorige week sloot met de EU. Johnson kon 21 gematigde toryrebellen terug aan boord krijgen en kon ook op de steun rekenen van 28 ‘Spartanen’, de meest onbuigzame toryhardliners, die voorgangster May steeds voor blok zetten. Verder wist de Britse premier 19 Labour-oppositieleden uit Leave-districten te overtuigen. De eerste keer dat het parlement een brexitdeal gunstig beoordeelde is een behoorlijke opsteker, maar Johnson is er nog niet.

De triomf was van korte duur. In de tweede stemming luidde het ‘yes but no’ en slaagde Johnson er niet in om steun te vinden voor de spoedprocedure voor het ratificatieproces van drie dagen die de premier wilde gebruiken. Met 322 stemmen tegen 308 kantte het parlement zich tegen de ‘do or die’ visie van Johnson. De Britse premier is duidelijk ontgoocheld omdat "de onzekerheid blijft voortduren".

What’s next? Dat blijft onduidelijk. Johnson kondigde aan dat hij een pauze inlast en de brexitwetgeving voorlopig opschort. Uitstel lijkt dus onvermijdelijk, wil er uiteindelijk geen no deal brexit komen. Johnson kan eventueel inspelen op zijn eerste overwinning en aansturen op vervroegde verkiezingen. Het aanslepend brexitdrama waar velen genoeg van hebben zou Johnson zelfs kunnen slepen naar de winst, reden te meer voor de oppositie om die vervroegde verkiezingen af te wenden. Met een vraag voor uitstel op tafel, kaatst Johnson de bal voorlopig terug in het kamp van de EU. De EU zal moeten beslissen of ze uitstel toestaat en voor hoelang. In geval van een kort uitstel, zou het Britse parlement de gelegenheid krijgen om het eens te raken over de teksten, maar een langer uitstel kan ook als er een nieuwe dynamiek komt in de Britse politiek.

De intraday marktreactie spreekt boekdelen. Na de resultaten van de eerste stemming, slaakten beleggers een zucht van opluchting. Het pond schudde de brexitzorgen even van zich af en steeg tot EUR/GBP 0.858. De resultaten van de tweede stemming vormden echter een domper op de vreugde, waarna het pond opnieuw afzwakte tot EUR/GBP 0.865. Nu er eindelijk een deal goedgekeurd is, is het doemscenario van een harde brexit van tafel en beschouwen beleggers de ‘yes but no’ eerder als een tijdelijke tegenslag. Het positief nieuws is reeds grotendeels verdisconteerd in de Britse munt, EUR/GBP 0.85 vormt een zeer sterke bodem. Op langere termijn verschuift het brexitthema eerder naar de achtergrond. De vraag is wat de BoE hiermee doet. Bij een kort uitstel is er minder noodzaak aan een soepeler monetair beleid. Bij een langer uitstel kan de BoE wel opteren voor een renteverlaging, waardoor het pond aan rentesteun zou verliezen. We noteren de volgende beleidsvergadering van 7 november met stip in onze agenda.
 

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.