Ierse premier ziet nog een kans op een akkoord

De markten: kort op de bal

Sterling knalt hoger

Flag Brexit

Er vond gisteren niet alleen topoverleg plaats tussen de VS en China. De ogen waren eveneens gericht op het Britse eiland. Daar ontmoetten de Ierse premier Varadkar en zijn Britse collega Johnson voor gesprekken die de markt wel eens de laatste hoop op een brexitakkoord konden ontnemen. De EU stelde Johnson voorafgaandelijk namelijk voor een duidelijke keuze: ofwel aanvaard het VK dat Noord-Ierland binnen een douane-unie met het Europese blok blijft. Ofwel géén akkoord, met alle politieke, economische en sociale gevolgen van dien. De toon was gezet en de markt gedroeg zich nerveus.

Tegen de meeste verwachtingen in, verliepen de gesprekken uiteindelijk toch in een constructieve sfeer. Varadkar liet zich na afloop uiterst positief uit over de “veelbelovende ontmoeting”. Meer zelfs: de Ierse en Britse premier hebben een mogelijkheid gespot om tot een brexitakkoord te komen in de komende weken. Hij maande de onderhandelaars aan beide zijden aan om vaart te maken. Welke mogelijkheid dat precies is, is onduidelijk. Brits premier Johnson’s alternatief voor het Ierse vangnet – hét struikelblok in de onderhandelingen – viel eerder al op een koude steen. Hij stelde voor om de (beperkte) douanecontroles die zich in zijn voorstel opdringen meer landinwaarts te houden en niet aan de grens. Maar Varadkar vreest dat ook dat de precaire vrede op het Ierse eiland bedreigt. De EU is evenmin te vinden voor Johnson’s suggestie om de ‘backstop’ elke vier jaar aan een goedkeuring van Noord-Ierland te onderwerpen. Dat ondermijnt elke garantie op het vermijden van een harde grens, luidt de argumentatie.

De markt verwelkomde het eerste, echt positieve brexitnieuws sinds enige tijd met open armen. Sterling stond de afgelopen weken immers onder stevige verkoopsdruk. EUR/GBP naderde de 0.90 maar het nieuws gisteren gaf het Britse pond vleugels. EUR/GBP verloor een dikke 2% en tuimelde tot in de lage 0.88-zone. Het muntpaar handhaaft zich ook vandaag aan die niveaus. Vanuit technisch oogpunt is de zone rond 0.878/0.88 een belangrijke steun (weerstand voor het pond). Een breuk vereist vermoedelijk meer dan alleen een “constructieve, veelbelovende en positieve” gesprekken. We denken daarvoor eerst (signalen van) een concreet akkoord nodig zijn.
 

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.