Markten kijken vol spanning uit naar de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen en een concreter Brexit-beleid

De markten: kort op de bal

Markten nemen afwachtende houding aan

vlagecOpening

Vorige week stonden markten oog in oog met een reeks aan negatieve data publicaties die de angst voedden voor een verdere groeivertraging van de globale economie. Een reeks tegenwinden, onzekerheid met betrekking tot een mogelijk brexitakkoord en aanhoudende handelsspanningen maakten beleggers zenuwachtig en creëerden een risk-off omgeving.


Deze week zullen markten, naast de notulen van centrale banken en enkele data publicaties, opnieuw vol spanning hun focus richten op het handelsdispuut tussen Amerika en China, wat gezien wordt als de voornaamste barrière voor globale groei. Na een korte pauze, gaan de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen donderdag weer van start. Vanochtend signaleerde China terughoudend te zijn in het aanvaarden van een brede handelsovereenkomst. Na negatieve ervaringen in het verleden, is het uitkijken voor markten of er ditmaal een voorstel voor een (partieel?) handelsakkoord op de onderhandelingstafel komt. Markten staan scherp en hopen op positief nieuws aangezien de globale economie duidelijk begint te lijden onder de aanhoudende onzekerheid.


Daarnaast is het deze week uitkijken of het VK en de EU een akkoord bereiken over brexit. De EU wil belangrijke wijzigingen zien in het plan van Brits premier Boris Johnson. Johnson sloeg zondag echter een negatieve toon aan en houdt vast aan zijn belofte om het VK op 31 oktober uit het blok te halen, ongeacht of een deal wordt overeenkomen of niet. Zonder compromissen in zicht, bereiden markten zich voor op het leven na een mogelijke no-deal brexit. Niettemin blijven er nog vele politieke hordes Zo kan de zogenaamde “Benn Act” Johnson alsnog dwingen om nieuw uitstel van de brexit te vragen. Het pond blijft gevoelig aan de politieke kaarten die uiteindelijk worden uitgespeeld.


Met weinig significante data publicaties op de agenda deze week, nemen markten voorlopig vooral een afwachtende houding aan. Investeerders hunkeren deze week voornamelijk naar duidelijkere signalen. Duitsland publiceerde vandaag teleurstellende fabrieksbestellingen voor augustus en draagt bij tot de sombere wolk die hangt boven de grooteconomie van de eurozone. De fabrieksinstellingen zakten in augustus met 0.6%, meer dan de verwachte daling van 0.3%. Dit leidde tot een daling van de Duitse 10-j. rente en een zwakkere EUR/USD.
 

EUR/USD: lager blijft weg van minste weerstand

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.