Alle Britse PMI’s belanden onder 50-grens

De markten: kort op de bal

Druk op Bank of England neemt toe

Flag EU

Het Britse bedrijfsvertrouwen in de dienstensector nam vorige maand een onverwacht forse duik. De indicator brokkelde voor september af van een al magere 50.6 tot 49.5. Economen stelden een kleinere daling tot 50.3 voorop. Het cijfer duikt dus onder het 50-niveau dat de grens tussen economische groei en contractie aanduidt. Onderzoeksbureau Markit geeft mee dat de sector minder nieuwe orders ontving. Ook het uitstaand werk neemt af. De combinatie voorspelt weinig goeds voor de nabije toekomst. Dat lezen we ook in een subcomponent die peilt naar de algemene verwachtingen binnen de ‘business’. Die viel terug tot het laatste niveau sinds 2016. De component ‘werkgelegenheid’ is evenmin een reden voor hoop: dienstenbedrijven sneden in het aantal jobs en dat aan het snelste tempo sinds 2010. De deelreeksen voor de verwerkende nijverheid (48.3) en constructie (43.3) schetsten eerder deze week ook al geen fraai beeld over de Britse economie. Behalve de globale groeivertraging, is brexit, en meer bepaald de vrees/het risico op een no-deal scenario de grote schuldige voor het tanend bedrijfsvertrouwen. Het is overigens de eerste keer sinds 2016 (in de nasleep van het brexitreferendum) dat alle deelreeksen beneden die 50-grens belanden.

De dienstensector/consument is al lang de sterkhouder van de Britse economie. Deze cijfers suggereren dat het momentum dreigt om te slaan. Dat is een belangrijk signaal voor de Bank of England. Voorzitter Carney en co hielden lang vast aan een ‘hiking bias’: ze verwachtten de rente eerder te verhogen dan te verlagen. Daar kwam tijdens de laatste beleidsvergadering eind september wel wat verandering in: de centrale bank klonk voorzichtiger/neutraler. Vorige week hintte gouverneur Saunders zelfs op een renteverlaging om de negatieve gevolgen van de brexit(onzekerheid) op te vangen. Dat is des te opmerkelijk omdat de man te boek stond als een monetaire ‘havik’.

Het pond trekt er zich voorlopig weinig van aan. EUR/GBP noteert boven 0.89 – kortbij openingsniveaus – en maakt weinig aanstalten tot een rit hoger. Het is al langer zo dat economische data de munt amper affecteren. Brexit is “the name of the game”. Dat is overigens mogelijk een andere verklaring waarom de munt zich toch kranig houdt, ondanks de dramatische PMI-reeksen. Premier Johnson kwam de afgelopen dagen namelijk met een nieuw brexitvoorstel op de proppen. Zowel Johnson als de DUP én enkele hardliners suggereerden eerder al dat ze zich in dat plan wel kunnen vinden. Herinner: May’s brexitvoorstel liep telkens spaak in het Britse parlement. Johnson’s plan kan als basis dienen voor nieuwe onderhandelingen met de EU. Die blijft wat terughoudend maar ziet toch ook enkele positieve elementen in het voorstel. Komen beide partijen dan toch (op kousenvoeten) tot een vergelijk?
 

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.