Centrale bankiers hebben het kader uitgetekend

De markten: kort op de bal

De aandacht verschuift terug naar de data

Flag EU

De voorbije 10 dagen hebben de grote centrale banken (ECB, Fed, BoJ en BoE) en een hele reeks collega’s van kleinere landen het monetaire beleid bijgestuurd en aangegeven waar ze, uiteraard in functie van de data, met hun beleid naar toe willen. Vooral binnen de ECB en de Fed was er wel onenigheid en verschillende gouverneurs komen hun positie ter zake toelichten.

Wat de data betreft, keken we vandaag uit naar het EMU PMI vertrouwen voor september. Die PMI’s waren opnieuw zwak (zie apart bericht). Na de PMI’s vandaag krijgen we later deze week met het Ifo-vertrouwen in Duitsland (dinsdag) en de vertrouwensindicatoren van de Europese commissie (vrijdag) een vrij uitgebreide Europese update. In de VS staat morgen consumentenvertrouwen op de agenda. Vrijdag zijn er orders voor duurzame goederen, bestedingen en inkomen van de gezinnen en enkele belangrijke prijsdata op de agenda.

De Europese rentes blijven bij de start van de week onder neerwaartse druk en dat geldt ook voor de euro. Zolang EUR/USD de weerstand van 1.1075/1.1110 niet blijvend kan doorbreken blijft het beeld voor de muntcombinatie fragiel.
Naast data en commentaren van centrale bankiers (vandaag onder andere Draghi en Knot) blijven ook de algemene, geopolitieke thema’s op de marktradar. De VS zetten Iran verder onder druk. Olie gaat vanmorgen opnieuw iets hoger, ook al omdat Saoedi-Arabië er blijkbaar toch langer dan verwacht zal over doen om zijn olieproductie terug op peil te brengen. Vrijdag eindigde een voorbereidende ronde in de handelsonderhandelingen tussen China en de VS. Na afloop was er wat zenuwachtigheid toen Chinese officials een bezoek aan Amerikaanse landbouwstaten afzegden, al blijven beide partijen herhalen dat de gesprekken constructief verliepen.

Ook de brexit-saga dobbert verder. Donderdagavond was er een opflakkering van optimisme na positieve commentaren van ECB-commissievoorzitter Juncker, maar de Ierse Minster van Buitenlandse Zaken was er snel bij om te zeggen dat zijn land nog heel wat vragen onopgelost ziet. De tenoren in het brexitdrama spreken elkaar waarschijnlijk in de marge van de algemene vergadering van de VN in New York deze week, maar voor een echte doorbraak is het waarschijnlijk nog te vroeg. Het pond is recent toch al wel behoorlijk vooruitgelopen op goed nieuws. Tijd voor een adempauze?
 

Figuur - 10-j rente Duitsland: verdere stijging (voorlopig?) afgeblokt?

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.