Rentes kunnen nog stijgen!

De markten: kort op de bal

Amerikaanse payrolls en Powell zetten vandaag waarschijnlijk de toon.

Flag US

Het crisisgevoel was gisteren plots heel ver weg op de markten. De VS en China gaven aan dat ze, ondanks het recent opbod aan invoertarieven, toch opnieuw onderhandelingen op hoog niveau voorbereiden voor volgende maand. Dat was de directe aanleiding voor een herstel op de Europese en Amerikaanse beurzen. Het feit Boris Johnson zijn dreiging met een no-deal brexit op 31 oktober waarschijnlijk niet hard zal kunnen maken, nam ook factor van onzekerheid weg, toch minstens op korte termijn. De beurzen, maar vooral ook de rentes veerden op. Dat was alvast niet omwille van betere Duitse/Europese cijfers. Zo waren de Duitse fabrieksbestelling in juli opnieuw zeer zwak. De markten schrikten even maar gingen snel over tot de orde van de dag. Mogelijk is de redenering dat er al voldoende slecht nieuws is verdisconteerd en dat de handelsoorlog mogelijk toch wat zal bekoelen. Hoe dan ook, vooral de lange rentes in Europa veerden fors op. Naast de hoop op beterschap in het handelsconflict is er mogelijk ook wat twijfel over de versoepeling die volgende week van de ECB wordt verwacht. Kan Draghi de ECB’ers van de noordelijke landen overtuigen om opnieuw te starten met obligatieaankopen? Als dat niet het geval zou zijn, zijn de extreem lage lange rentes misschien een beetje overdreven. De Duitse 30-j rente steeg ongeveer 15 bp. Daarmee staan we wel nog maar ongeveer terug op het nulpunt! De opwaartse rentetrend in Europa werd later nog versterkt door een reeks goede Amerikaanse data. EUR/USD profiteerde aanvankelijk ook van het positief risicosentiment, maar de dollar vocht later terug na een sterk ADP arbeidsmarktrapport en ISM bedrijfsvertrouwen.


Vanmorgen waren ook de Duitse productiecijfers ver van goed. De euro en de Europese rente zetten een klein stapje terug. De aandacht in de markten vandaag gaat echter vooral naar de VS met het maandelijks arbeidsmarkrapport en (na de sluiting van de Europese markten) een speech van Fed-voorzitter Powell. Dit is zijn laatste kans om, als hij dat nodig zou vinden, de marken nog wat ‘guidance’ te geven in de aanloop naar de beleidsvergadering van 18 september. De laatste 10 dagen voor een beleidsvergadering onthouden de Fed-gouverneurs zich van commentaren in verband met het actueel monetair beleid. We verwachten dat de Fed-voorzitter de marktverwachting van een bijkomende preventieve renteverlaging in september niet zal tegenspreken.


De recente indicatoren gaven een wat verdeeld beeld in verband met de Amerikaanse arbeidsmarkt. De marktconsensus verwacht een tewerkstellingsgroei met 160 000. Dat lijkt ons redelijk. We denken dat ook een sterk arbeidsmarktrapport de verwachting voor een nieuwe preventieve renteverlaging niet meer onderuit zal halen. In die context gaan we er dan ook vanuit dat het rapport al echt heel sterk zal moeten zijn om de USD correctie van deze week ongedaan te maken.
 

Figuur - 30-j rente Duitsland veert terug op … richting 0.0% !!!!!

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.