VS en China leggen meer wederzijdse invoerheffingen op

De markten: kort op de bal

Wat heeft deze week nog meer in petto?

vlagecOpening

De markt, vooral de beurzen, waren vrijdag goed op weg om een volatiele maand augustus met een positieve noot af te sluiten. De aanleiding was een voorzichtige stap van China tot de-escalatie van het handelsconflict. Toch kreeg het sentiment, vooral tijdens de Amerikaanse handelsuren een knauw. De markten stonden aan de vooravond van een nieuw rondje tarieven die vanaf 1 september in voege zouden treden. De combinatie met een lang weekend (Labour Day in de VS vandaag) hield beleggers op hun hoede. Maar ook president Trump had boter op het hoofd. In een tweet hekelde hij de recente dollarsterke en haalde hij opnieuw uit naar de Fed. Amerikaanse beurzen wisten eerdere winsten uit, EUR/USD daalde ondanks de waarschuwing tot onder 1.10.

Voor de verdere evolutie van het muntpaar kijken we uit naar twee componenten: de data en het monetair beleid. Op gebied van de economische cijfers ligt de focus deze week voornamelijk op de VS. We starten eerder rustig, maar morgen wordt het ISM-bedrijfsvertrouwen in de verwerkende nijverheid gepubliceerd. Donderdag is de dienstensector aan de beurt. Dan licht ook het ADP-werkgelegenheidsrapport een eerste tipje van de sluier omtrent de toestand van de arbeidsmarkt op. De officiële payrolls rollen vrijdag over de schermen. We denken dat de data de recente comeback van de dollar verder kunnen ondersteunen. Ook de onzekere (internationale) context (handel, Italië, brexit) speelt waarschijnlijk meer in voordeel van de greenback dan de euro.

Het monetair beleid is de tweede belangrijke pijler. Volgende week houdt de Europese Centrale Bank (ECB) een belangrijke beleidsvergadering. Draghi bereidde de markt in juli al voor op meer stimulus. Concrete actie komt er meer dan waarschijnlijk op 12 september. De centrale bank brengt dan ook nieuwe voorspellingen uit die de bijkomende versoepeling zullen verantwoorden. Het vooruitzicht op een softe ECB beperkt het opwaarts bereik van de euro op korte termijn.

EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.