Het glas opnieuw even halfvol…

De markten: kort op de bal

Geruchtenmolen handelscrisis blijft belangrijker dan data…

Flag US

De markten waren gisteren opnieuw vooral speelbal van de nieuwsberichten (en ook de perceptie) over de mogelijk volgende ontwikkelingen het Chinees-Amerikaanse handelsconflict. In Azië was de toon nog eerder pessimistisch. Op korte termijn moest niet veel vooruitgang worden verwacht, klonk het vooral uit Amerikaanse hoek. Bij het begin van de Europese handel zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van handel dat China er niet op uit is de laatste tarieven door de VS te beantwoorden met nieuwe vergeldingsmaatregelen. China herhaalde dat niemand baat heeft bij een escalatie en dat er moet gewerkt worden aan de afbouw van de extra heffingen. Op zich zijn deze uitspraken geen garantie voor resultaat bij eventuele nieuwe onderhandelingen, maar de markt zag het als een gebaar van goodwill. Pessimisme ruimde baan voor optimisme. De beurzen, zowel in Europa als in de VS, veerden op met winsten van 1.25/1.50 %. De reactie op rente- en de wisselmarkt was opnieuw veel bescheidener. De Amerikaanse rentes stegen een tweetal basispunten. In Europa ging vooral de lange rente iets hoger. Nederlands ECB-lid Knot, toegegeven een havik, is niet overtuigd dat de economie nood heeft aan een nieuw aankoopprogramma van activa. Er waren gisteren ook een hele reeks data. Zowel in de VS als in Europa waren de activiteit data iets beter dan verwacht, maar de prijsindicatoren bleven soft. Eens te meer was de impact op de markt zo goed als onbestaande. De dollar behoudt voorlopig het voordeel van de twijfel. De bewegingen zijn niet echt uitgesproken, maar EUR/USD glijdt op kousenvoeten richting 1.10.


Vanmorgen in Azië blijft de stemming positief. Ook vandaag zijn er opnieuw best wat economische cijfers. In Europa worden de werkloosheid voor juli en de eerste schatting van de inflatie voor augustus bekend gemaakt. Die laatste wordt verwacht op een schamele 1.0% en de Duitse data gisteren suggereren dat het cijfer nog zwakker kan zijn. In de VS zijn er bestedings- en prijsdata voor juli en regionaal bedrijfsvertrouwen. De data zullen de markt waarschijnlijk bevestigen in haar visie dat zowel de ECB als de Fed ‘niet anders kunnen’ dan het beleid in september verder te versoepelen.


We krijgen vandaag ongetwijfeld opnieuw veel commentaren over brexit. Voorlopig is het koffiedik kijken waar de recent politieke stappen van Boris Johnson zullen toe leiden. De koppen op de financiële nieuwszenders vanmorgen suggereren dat de EU en het VK achter de schermen een ultieme poging zijn gestart om één of andere vorm van ‘aangepast’ akkoord klaar te stomen voor de deadline van 31 oktober. Voorlopig stabiliseert het pond in de buurt van EUR/GBP 0.9050.
 

Figuur - EUR/USD: langzaam maar zeker richting 1.10?

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.