Markten nog steeds tussen hoop en vrees

De markten: kort op de bal

Pond beperkt schade na opschorting parlement

Flag US

Er waren gisteren enkel data van de tweede orde en er viel weinig nieuws te rapen over het Amerikaans-Chinese handelsconflict. De markten dobberden verder. De aankondiging dat de Britse regering de werking van het parlement zal stilleggen, was een bijkomende illustratie van de globale (geo)politieke onzekerheid die investeerders moeten trotseren. Veilige overheidsobligaties lagen nog steeds goed in de markt. Bij een veiling van Duits overheidspapier waren investeerders bereid om jaarlijks gedurende 10 jaar 0.70% ‘op te leggen’ om hun geld aan de overheid te mogen geven. Ook een veiling van 5-j obligaties in de VS liep vlot, ondanks de recent forse rentedaling. Zekerheid en veiligheid boven alles. Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin gaf aan dat de Treasury overweegt om de extreem lage rentes te gebruiken om obligaties met looptijden van 50 of zelfs 100 jaar uit te geven . Ook de spread op Italiaanse overheidsobligaties vernauwde verder. Vorig premier Conte start onderhandelingen voor een nieuwe regering met de 5SM en de Democratische partij, al moet nog blijken of deze combinatie meer slagkracht heeft dan vorige regering.
De Europese beurzen gingen aanvankelijk in het rood, onder meer door de toenemende kans op een harde Brexit, maar de druk verminderde later op de dag. In technische geïnspireerde handel sloten de Amerikaanse beurzen zelfs ongeveer 0.5% hoger, onder meer omdat energieaandelen profiteerden van een hogere olieprijs. EUR/USD blijft ondertussen een oord van stabiliteit/inertie. De muntcombinatie dobberde doelloos rond in de hoge 1.10. Het pond dook intraday lager toen bekend werd dat premier Johnson het parlement op inactief zal tot midden oktober, waardoor hij de tegenstanders van een harde Brexit probeert te neutraliseren. Gezien het toch wel uitzonderlijk karakter van de ingreep, bleef de schade voor het pond al bij al beperkt. EUR/GBP sloot nog beneden 0.91. Het scenario van een harde Brexit is blijkbaar al minstens ten dele door de (wissel)markt verdisconteerd.

Vandaag worden in Duitsland inflatie (augustus) en arbeidsmarktdata gepubliceerd (inflatie verwacht op 1.2% j/j) en de Europese commissie maakt vertrouwensindicatoren bekend. De data bevestigen waarschijnlijk dat de Europese economie best wat steun (van de ECB) kan gebruikten, maar dat zou geen grote verrassing zijn. In de VS krijgen we een tweede schatting van de groei in het tweede kwartaal, handelsbalanscijfers en wekelijkse werkloosheidsaanvragen. De data zijn interessant, maar de marktreactie blijft waarschijnlijk beperkt. Investeerders wachten vooral op duidelijkheid over het handelsconflict. We houden vooral de ondertussen toch wel indrukwekkende neerwaartse rentetrend in het oog. Het politieke schaakspel in het VK na het kortwieken van de het parlement kan ook nog steeds verrassende wendingen opleveren, met het pond als speelbal.
 

Figuur - EUR/GBP: pond reageert gematigd op drastische politieke ingreep van Johnson.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.