Vraagt de Britse regering straks de opschorting van het parlement?!

De markten: kort op de bal

Sterling krijgt een stevige tik

Flag EU

“To prorogue”. Met die term omschrijven de Britten een opschorting van het parlement door de koningin. De term circuleert al even rond in de media en wordt vaak omschreven als het ultieme “redmiddel” voor de hardline Tories om een no-deal brexit te forceren. Een meerderheid van de Britse parlementsleden (MP’s) is daar radicaal tegen. Zo sloeg de oppositie onder leiding van Labour-leider Corbyn gisteren nog de handen in elkaar. Het doktert een strategie uit om zo’n no-deal uit te sluiten. De opschorting van het parlement verhindert de Britse MP’s evenwel tot het houden van sessies en bijgevolg het nemen van wetgevende besluiten (die bv. gericht zijn op het stoppen van zo’n no-deal scenario).


Voor de EU-sceptische premier Boris Johnson en minstens een deel van ‘zijn’ Conservatieve Partij zou het verlies van de mogelijkheid op een no-deal brexit absolute horror zijn. Johnson gebruikt een wanordelijk vertrek namelijk als hefboom tijdens de (her)onderhandelingen met de EU over May’s brexitakkoord (meer bepaald het daarin opgenomen Ierse vangnet). Hij weigerde tijdens zijn campagne rond May’s opvolging die optie dan ook uit te sluiten.


Vandaag voegt de regering de eerste daad bij het woord. Het zou namelijk voorbereidingen treffen om de Britse koningin de schorsing van het parlement te vragen. Johnson & co zien dat bij voorkeur gebeuren vanaf 11 september tot 14 oktober. Het Britse parlement komt volgende week (3 september) uit reces maar zou onder de plannen van de regering dus al gauw terug in vakantiemodus kunnen. De bedoeling is om de EU-fiele parlementsleden onvoldoende tijd te gunnen tot het uitwerken en doorvoeren van wetgeving die een brexit zonder akkoord moeten verhinderen. De huidige deadline voor het vertrek is immers 31 oktober.


Als de Britse koningin toestemt, neemt de kans op een no-deal brexit opnieuw ernstig toe. Het Britse pond krijgt vanmorgen dan ook een tik. De munt herstelde sinds midden augustus tot gisteren van een serieuze opdoffer (EUR/GBP noteerde even voorbij 0.93). Het geeft een deel van die winsten vandaag opnieuw op. EUR/GBP veerde kort op tot in de lage 0.91-zone maar nestelt zich ondertussen daar opnieuw onder (+0.70%).
 

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.