Handelsspanningen tussen VS en China ontsporen aan rotvaart

De markten: kort op de bal

Risicoaversie troef op financiële markten

vlagecYuan

De dominosteentjes in het Sino-Amerikaanse handelsconflict vielen het voorbije weekend wel bijzonder snel na elkaar. Een korte samenvatting:

 

 

• China verhoogt onverwacht de (geplande) importtarieven op Amerikaanse goederen
• Amerikaans President Trump gaat als een razende tekeer op Twitter
        o “Beveelt” Amerikaanse bedrijven om zich terug te trekken uit China
        o Vraagt zich af wie Amerika’s grootste vijand is… Xi Jinping of Jay Powell
        o Zegt dat de VS beter af is zonder China
• VS kondigen verhoging van de importtarieven op quasi alle Chinese goederen aan
• President Trump uit in de marge van G7-top twijfel uit over genomen beslissingen
        o Spijt dat invoertarieven niet nog meer verhoogd zijn
• Chinese yuan verzwakt verder; laagste koers sinds 2008 (USD/CNY 7.14)
• Chinese vicepremier en hoofdonderhandelaar Liu He pleit voor dialoog
        o Escalatie handelsconflict te vermijden
• President Trump kreeg telefoon vanuit China. “Ze willen een deal sluiten”


De markten kregen vrijdag een opdonder van jewelste. De Amerikaanse beurzen verloren tot 3%. De Amerikaanse rentes zakten nog eens 8 basispunten. De Amerikaanse 10-jaarsrente (1.45%) krijgt de all-time low (1.32%) in het vizier (zie grafiek). De Amerikaanse dollar kreeg een tik. EUR/USD steeg van de 1.1050 steunzone richting 1.1150. Al bij al blijft het een balans van zwakte tussen de Europese eenheidsmunt en de greenback. Veilige havens zoals de Japanse yen en goud deden het weer goed. USD/JPY testte de dieptepunten uit 2018 en 2019 rond 104.50. De goudprijs noteert aan de sterkste koers sinds 2019 ($1560/ounce). Vanochtend wordt een beperkt deel van die bewegingen ongedaan gemaakt na de Chinese verzoeningspoging. De recente geschiedenis leert om bijzonder voorzichtig om te springen met die hoeraberichten.
 

Amerikaanse 10-jaarsrente krijgt all-time low in het vizier

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.