Europese PMI’s stijgen op het eerste gezicht

De markten: kort op de bal

Maar details blijven ontgoochelend

Flag EU

Vandaag werden de PMI-bedrijfsvertrouwensindicatoren voor de maand augustus gepubliceerd. De allesomvattende samengestelde index steeg van 51.5 tot 51.8 terwijl de markt een daling tot 51.2 verwachtte. Op sectorniveau blijft het verschil tussen de exportgerichte verwerkende nijverheid en de binnenlandse dienstensector enorm. De industriële PMI steeg wel van 46.5 tot 47, maar blijft een eind onder de 50-grens die het verschil tussen groei en contractie in de sector aanduidt. De PMI voor de dienstensector steeg van 51.5 tot 51.8. Op nationaal niveau lieten de Franse PMI’s een mooie verbetering optekenen, terwijl de Duitse er net als de euro zone marginaal op vooruit gingen. De spreidstand tussen verwerkende nijverheid (43.6) en dienstensector (54.4) is er wel nog groter. De details tonen wel dat de vooruitkijkende component “nieuwe orders” aan het snelste tempo zakte in zes jaar tijd. Voor het eerst sinds 2014 zijn er ook meer respondenten die vrezen dat hun productie over de volgende 12 maanden zal afnemen ipv toenemen. Andere belangrijke componenten zoals tewerkstelling gingen er ook op achteruit. De PMI’s suggereren dat Duitsland in het 3e kwartaal opnieuw negatieve BBP-cijfers zal laten optekenen waardoor het dus minstens technisch in recessie belandt.
De markt reageerde initieel goed op de positieve PMI-verrassingen. EUR/USD veerde op richting 1.11 en de Duitse rentes stegen een drietal basispunten. De bewegingen liepen vrij snel vast omwille van de details. Ondertussen heeft EUR/USD de beweging zelfs al omgedraaid.
 

Evolutie EUR/USD deze week

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.