Italiaanse regeringscrisis deert markten (nog) niet

De markten: kort op de bal

Technocratische overgangsregering of vervroegde verkiezingen?

Flag Italy

Italiaans premier Conte verscheen gisteren voor de Italiaanse Senaat. Na een éénuurdurende bolwassing voor Lega-leider Salvini, trok hij de stekker uit de regering. Hij diende nadien officieel ontslag in bij president Mattarella. De Italiaanse president zal de volgende twee dagen de belangrijkste politieke actoren ontvangen. Hij hoopt een tijdelijke regering op de been te brengen om de begroting voor 2020 op te stellen. Twee opties liggen op tafel. De eerste is één van een alternatieve coalitie tussen de huidige regeringspartij 5SM (vijfsterrenpartij) en de centrumlinkse oppositiepartij (PD). In vorige regeringen waren de rollen omgekeerd. De 5SM was de luis in de pels van de PD. Vraag is of binnen beide partijen voldoende vergevingsgezindheid bestaat om de onuitgegeven alliantie op poten te zetten. Bovendien moeten ze daarbij rekening houden met een mogelijk verlies aan kiezers bij volgende verkiezingen. We dichten het scenario weinig kans toe. Een tijdelijke, technocratische, regering met uitsluitend als doel de begroting van volgend jaar is dan waarschijnlijker. De derde optie is dat de pogingen van Mattarella falen. Dan gaan we naar vervroegde verkiezingen in de herfst, het voorkeurscenario van Salvini. Die kan de gunstige opiniepeilingen voor hem en zijn partij dan verzilveren. Een (extreem)rechtse coalitie met de Fratelli d’Italia levert mogelijk zelfs nipt een absolute meerderheid op.
Italiaanse activa deden het slecht tot de start van Salvini’s toespraak. Vervolgens kregen we een merkwaardige rally in Italiaanse overheidsobligaties. Omwille van de onzekere politieke toekomst, staan we weigerachtig tov die rally en trekken de kaart van de voorzichtigheid. EUR/USD laat de Italiaanse crisis links liggen en handelt nog steeds rond 1.11.
 

Evolutie Italiaanse 10j rente deze week

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.