Zowel fiscale als monetaire stimulus voor Europa/Duitsland?

De markten: kort op de bal

Rentes en beurzen veren op; status quo voor EUR/USD

vlagecOpening

De handelsdag stond vrijdag in het teken van de Europese economie stimuleren, zowel monetair als fiscaal! Vooral dat laatste is een nieuwe piste. Duits kanselier Merkel en minister van Financiën Scholz zijn bereid om die Schwarze Null op te geven als Duitsland in een recessie belandt. Vorige week werd die vrees gewakkerd na een negatief tweedekwartaalgroeicijfer. Dit weekend plakte Scholz voor het eerst een cijfer op die mogelijke steun: €50 miljard. De Duitse rentes veerden op van de dieptepunten en zetten die stijging vanochtend voort. De curve wordt steiler. Het korte eind van de curve heeft minder reden om te stijgen omdat er behalve de fiscale steun ook een (verwachte) monetaire boost komt. ECB-lid Rehn sprak in de Wall Street Journal over een significant pakket in september, inclusief renteverlaging en nieuw aankoopprogramma van activa. De Europese beurzen zagen in al die steun wel graten. Ze schreven vrijdag 1.5% bij op de rekening en openen ook vanochtend positief. EUR/USD zweeft dan weer rond 1.11. Het muntenpaar effende verliezen op de ECB-berichten na de Duitse fiscale steun.
De economische kalender stelt weinig voor tot de Europese PMI-bedrijfsvertrouwensindicatoren voor augustus. Wakkeren ze de recessievrees aan of niet? Op vrijdag geeft Fed-voorzitter Powell een belangrijke toespraak op het Fed-symposium in Jackson Hole. Hij zal waarschijnlijk het pad effenen voor een nieuwe Fed-renteverlaging in september en de markten/investeerders voor eens en altijd duidelijk maken dat de centrale bank opnieuw een versoepelingsbias hanteert. In die context vrezen we dat het renteherstel mogelijk van korte duur zal zijn.
 

Intradayprijsbeweging EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.