Italiaanse versie van “game of thrones”

De markten: kort op de bal

Italiaanse activa gevoelig aan politiek risico

Flag Italy

De Italiaanse vicepremier en leider van de Lega-partij, Salvini, stortte zijn land eind vorige week in een nieuwe politieke crisis. Salvini heeft genoeg van het interne bekvechten met coalitiepartner 5SM (vijfsterrenpartij) en trekt, gesterkt door de opiniepeilingen, de stekker uit de regering. Hij beoogt nieuwe vervroegde verkiezingen om vol zijn eigen politieke koers te kunnen varen. Italiaanse parlementariërs buigen zich deze namiddag over een datum voor de motie van wantrouwen tov premier Conte. Ondertussen blijven de andere politieke partijen niet bij de pakken zitten. 5SM probeert met de democratische partij een grote coalitie op poten te zetten om Salvini’s plannen te dwarsbomen. Dat is minstens opmerkelijk omdat beide partijen de voorbije jaren allesbehalve op dezelfde golflengte zaten. 5SM en de democratische partij kunnen in theorie een nipte meerderheid behalen in beide kamers, maar botsen waarschijnlijk op interne weerstand. Daarom wordt zowaar gekeken in de richting van Forza Italia, de partij van ex-premier Berlusconi. Die bevindt zich plots in een belangrijke positie. Ze kan aansluiten bij een grote coalitie om verkiezingen te vermijden. In de opiniepeilingen stevenen ze immers af op een fors verlies. Tegelijkertijd wordt de partij ook het hof gemaakt door de Legapartij en de Broeders van Italië. Ze hopen op een njet van Berlusconi (tegen een coalitie) in ruil voor een centrumrechtse alliantie bij de volgende verkiezingen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Italiaanse activa waren vooral vrijdag de dupe. De beurs van Milaan keek tegen sluiting aan tegen een verlies van 2.5%. De Italiaanse kredietrisicopremie tov de veilige Duitse rentes steeg met 29 basispunten tot 235 basispunten (zie grafiek), het hoogste niveau sinds juni 2016. Voorlopig zet het verval zich niet door, maar het is te vroeg om al victorie te kraaien.De euro hield zich bijzonder kranig en blijft op vertrouwd terrein in de buurt van 1.12.
 

Italiaanse kredietrisicopremie tov Duitsland

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.