De stilte voor de storm

De markten: kort op de bal

Markt zet zich schrap voor ‘event’-lawine

vlagecOpening

Vandaag heerst een gevoel van stilte voor de storm. De markten krijgen nog even de tijd om de ECB en het iets beter dan verwachte Amerikaanse BBP-cijfer (2e kwartaal 2019) te herkauwen. Het duurt echter niet lang vooraleer de goed gevulde economische kalender de markt wakker schudt. De VS en China pikken morgen de handelsdraad terug op. Woensdag houdt de Fed haar beleidsvergadering en publiceert de EMU de tweedekwartaalgroeicijfers. De Bank of England komt samen op donderdag, waarop ook de VS een belangrijke vooruitkijkende indicator (ISM-bedrijfsvertrouwen) publiceert. Vrijdag kijken we uit naar de Amerikaanse payrolls.

Het meest geanticipeerde event is wellicht de Fed beleidsvergadering. De markt gaat al even uit van een renteverlaging. Maar door het iets beter dan verwachte groeicijfer afgelopen vrijdag, zijn er in principe weinig redenen voor de centrale bank om met meer dan 25 bps in de rente te knippen. Een mogelijk nog belangrijkere vraag is echter: betekent woensdag de start van een langdurige neerwaartse rentecyclus? Beleggers zullen in de woorden van Powell naarstig op zoek gaan naar eventuele hints die een tipje van de sluier oplichten. We denken niet dat de Fed volledig in haar kaarten zal laten kijken. Enige voorzichtigheid/terughoudendheid tijdens de persconferentie kan de dollar en de Amerikaanse rentes op korte termijn in principe op niveau houden.

De markt gaat voorlopig ook niet meteen uit van een agressief versoepelende Fed. De dollar wint momenteel wat terrein (EUR/USD nabij 1.1120). We denken dat de greenback in de aanloop naar de beleidsvergadering ook eerder sterk kan blijven. De rentes (VS, Duitsland) zijn lichtjes neerwaarts georiënteerd. Daar speelt wellicht het fragiel risicoklimaat en de onzekerheid rond de uitpuilende economische kalender ook een belangrijke rol.
 

Figuur - EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.