Aandacht van de markt verschuift van Europa naar de VS

De markten: kort op de bal

Groei vertraagt, maar VS economie heeft waarschijnlijk (nog) geen forse renteverlaging nodig

Flag US

De aandacht ging gisteren vooral naar de ECB. De markt kon uiteindelijk echter geen duidelijke richting kiezen. De Europese/Duitse rentes zetten nieuw historische dieptepunten in de aanloop naar de ECB beleidsbeslissing. EUR/USD testte de belangrijke steun in de buurt van 1.1110. De ECB hield de beleidsrentes onveranderd, maar gaf wel aan dat ze alle voorbereidingen treft om het beleid in september te versoepelen. Sommigen in de markt hielden echter al rekening met een renteverlaging gisteren. Tijdens de persconferentie liet Draghi ook niet echt in zijn kaarten kijken. Hij gaf weinig concrete details over eventuele nieuwe maatregelen. Voor de markt had hij toch minstens iets agressiever uit te hoek mogen komen over de geplande versoepeling. De euro en de Europese rentes maakten de eerdere daling ongedaan.

Door de aandacht voor de ECB-vergadering bleef een sterk rapport over de orders voor duurzame goederen in de VS wat onder de radar. Dat verhaal wordt echter mogelijk vandaag weer opgepikt. Straks wordt een eerste schatting bekend gemaakt over de Amerikaanse groei in het tweede kwartaal. De markt verwacht dat de (geannualiseerde) groei terugvalt van 3.1% in Kw1 tot 1.8% in Kw2. De daling van het algemeen groeicijfer heeft echter deels te maken met technische factoren (verwachte negatieve bijdrage van voorraadvorming en netto export). De consumptie blijft waarschijnlijk wel sterk en het orderrapport van gisteren suggereert dat mogelijk ook de investeringen meevallen. In dat geval is er weinig reden voor de Fed om de rente volgende week al met meer dan 25 bp te verlagen. Met andere woorden, het rapport van vandaag bevestigt mogelijk dat een beperkte, preventieve versoepeling voorlopig meer dan volstaat.

Dat scenario is in theorie (licht) positief voor de dollar. Die hoeft dan op korte termijn niet veel bijkomende rentesteun te verliezen. EUR/USD zou dan opnieuw iets lager kunnen gaan. De prijsbeweging gisteren toonde echter dat de 1.11 steunzone erg taai is. Een breuk voor de Fed-vergadering van volgende week is niet evident. We kijken ook uit naar de reactie op de beurzen. Die waren gisteren alvast ontgoocheld omdat Draghi zich op de vlakte hield over hoe ver de ECB eventueel bereid is te gaan met die verwachte bijkomende versoepeling. Interessant om te zien hoe de markt reageert indien ook de verwachtingen in verband met een Fed-versoepeling wat verder zouden worden getemperd.
 

Figuur - ECB was niet soft genoeg om euro beneden EUR/USD 1.11 te duwen. Is de dollar wel sterk genoeg?

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.