Blijft het glas half leeg?

De markten: kort op de bal

Amerikaanse huizendata in de schijnwerpers

Flag US

Twijfel blijft het dominante thema op de markten. Tot voor enkele weken werd het meeste nieuws, zeker uit de VS, vooral positief opgenomen. Recent werd minstens een deel van de markt er allemaal wat minder gerust op. De recent data waren niet allemaal slecht en vooral Fed, voorzitter Powell, maar ook ECB-voorzitter Draghi herhaalden dat ze de groei ook in de voorzienbare toekomst nog steeds op een degelijk niveau zien. Natuurlijk pikken ook de Fed en de ECB de laatste ontwikkelingen op. Ook zijn moeten vaststellen dat de risico’s voor de groei toenemen. De handelsoorlog, Brexit, Italië, het zijn allemaal mogelijk hinderpalen. Voor de VS kan men zich afvragen hoe lang de fiscale stimulus de economie naar een hoger groeipad blijft tillen en of de handelsoorlog op een bepaald ogenblik toch ook niet zijn tol eist. Sommige Fed-gouverneurs opperden vorige week voorzichtig het idee dat de Fed misschien wat gas moet terugnemen in haar tempo van renteverhogingen. Of die duiven het overwicht zullen halen moet nog blijken, maar de markt pikte het signaal alvast op. De Amerikaanse rentes zetten een stapje terug. Dat deed ook de dollar die begin vorige week nog een nieuw jaarhoogtepunt zette tegen de euro. Het glas is weer even half leeg, eerder dan half vol. In de huidige context kan de dollar ook zijn rol van veilige haven niet echt spelen. Door de algemene onzekerheid dalen de (hogere) rentes in de VS sneller dan elders. Het rentverschil neemt dus af en dat weegt op de Amerikaanse munt. Gisteren werd de onzekerheid over de kracht van de economie nog wat aangewakkerd door een forse daling in het vertrouwen in de bouwsector (NAHB), een indicator die anders meestal weinig aandacht krijgt.

Vanmorgen in Azië blijft het risicosentiment alvast fragiel. De aandelen erven een slechte prestatie uit de VS gisteren. Vooral technologieaandelen happen opnieuw naar adem. Er zijn vandaag niet echt veel belangrijke data. Na de terugval in het vertrouwen van de bouwsector, krijgen de start van nieuwe woningen en de bouwvergunningen voor oktober mogelijk ook iets meer aandacht dan gewoonlijk. In geval van zwakke cijfers of bij een verder verlies van rentesteun door de beurscorrectie, kan de dollar op korte termijn nog iets verder wegdeemsteren. EUR/USD krijgt de kaap van 1.15 in het vizier.

In het VK is er natuurlijk altijd nieuws over Brexit. Vandaag kijken we echter toch iets meer uit naar de reguliere hoorzitting van een BoE-voorzitter Carney en enkele andere gouverneurs voor een commissie van het Parement. Die commissie zal zeker zicht proberen te krijgen op de mogelijke reactie van de BoE in verschillende brexitscenario’s. We hebben de indruk dat de BoE de rente op termijn best wel iets hoger wil, als dat zou kunnen. Vraag is of dat het pond op korte termijn uit de problemen zal halen.

 

Figuur - Handelsgewogen USD (DXY) even buiten adem.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere apps:

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.