RBNZ herbekijkt raamwerk rond onconventioneel monetair beleid

De markten: kort op de bal

Kiwi dollar verliest lichtjes terrein

flag new zealand

De Nieuw-Zeelandse centrale bank (RBNZ) is bezig met een strategische denkoefening over haar onconventioneel monetair beleid. Ze doet dat uit voorzorg, zo zegt de centrale bank zelf. Nieuw-Zeeland kwam de crisis van 2007-2008 te boven door de beleidsrente snel en fors te verlagen tot 2.50%. In tegenstelling tot de grote centrale banken (ECB, Fed, BoE) deed ze geen beroep op onconventioneel monetair beleid (bv. opkopen van obligaties). De sputterende (globale) economische groei en de deflatiedreiging noopte de RBNZ vanaf 2015 echter tot een nieuwe neerwaartse rentecyclus. De beleidsrente bedraagt momenteel 1.50%, het laagste niveau ooit en daar eindigt het volgens de centrale bank ook niet. Maar de beweegruimte voor een nog soepeler monetair beleid – op de klassieke manier – raakt stilaan op. Dat maakt de RBNZ wat zenuwachtig en ze kijkt nu voorzichtig in de richting van onconventioneel monetair beleid.

Dat is voorlopig nog niet aan de orde. De centrale bank geeft zelf aan dat de oefening zich nog in een uiterst vroeg stadium bevindt. Toch trekt de markt al een voorzichtige conclusie. Het feit dat de RBNZ nog maar denkt aan onconventioneel beleid, betekent volgens beleggers dat de rentes allicht nog lang(er) laag blijven. De kiwi dollar zette deze ochtend dan ook een stapje terug. NZD/USD noteert nabij 0.673 (vs. 0.676 bij opening).
 

Figuur - NZD/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

APP20181024 Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

APP20181024 Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

APP20181024 Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

app20181023 Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.