Williams stuurt marktverwachtingen Fed (ongewild) bij

De markten: kort op de bal

Dollar en rentes dalen; beurzen profiteren

vlagecBeurs

Fed-gouverneurs Clarida (vicevoorzitter) en vooral Williams (NY Fed) zorgden gisterenavond nog voor een ommekeer op de financiële markten. Beide heren profiteerden optimaal van hun laatste openbare optreden voor de traditionele zwijgplicht (10 dagen) in de aanloop naar de beleidsvergadering van 31 juli. De zwaargewichten binnen de Amerikaanse centrale bank zijn er het roerend over eens dat de sleutel ligt in anticipatie met het monetaire beleid om de gezonde Amerikaanse economie van nakende tegenslagen te behoeden. Concreet betekent dat dus het monetaire beleid versoepelen. Vooral Williams sloeg meermaals op die versoepelingsnagel met de nadruk op snelle en doortastende maatregelen. Voor de markt het signaal om de kans op een renteverlaging met 50 basispunten ipv 25 basispunten nog wat verder op te drijven. De Amerikaanse rentes zakten tot 5 basispunten met een steilere curve tot gevolg. De Amerikaanse dollar kwam in het defensief terecht en de beurzen rechtten voor het eerst deze week de rug. Op basis van de kortetermijnrentemarkt zijn de kansen voor juli (25 of 50) grofweg gelijk. Wij gaan nog steeds uit van een kleine renteknip. Opvallend: de New York Fed kwam gisterenavond met een aanvullende verklaring om de uitspraken van Williams te duiden. Ze vonden plaats in een kader van een toespraak over 20 jaar research rond monetair beleid en hadden geen specifieke bedoeling om duiding te geven bij de komende beleidsvergadering. Het communiqué haalde de angel uit de marktbewegingen. De rente- en dollardaling valt stil, maar de Aziatische en in mindere mate Europese beurzen stuiven voort. De handel blijft vandaag eerder sentiment- en technisch gedreven gegeven de uiterst dunne economische agenda.

Grafiek: evolutie verwachtingen juli Fed-vergadering (kans op 25 bpn renteverlaging= paars; kans op 50 bpn renteverlaging = blauw)

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.