Barnier en Britse kleinhandelsverkopen sturen pond hoger

De markten: kort op de bal

EUR/GBP 0.90 steun opnieuw dichterbij

Flag EU

De Britse kleinhandelsverkopen overtroffen in juni fors de verwachtingen. Het volume aan verkochte goederen nam 1% m/m toe. Gezuiverd voor autobrandstof bedroeg de stijging 0.9% m/m. De markt rekende nochtans op een volumedaling van -0.3% m/m (-0.2% m/m excl. brandstof). Dat zou de derde maanddaling op rij geweest zijn. Fun fact: de laatste keer dat dit gebeurde was in 2005 (4 opeenvolgende maanddalingen). De toename vond zowel online als in fysieke shops plaats, met een opmerkelijk herstel van de textielsector.

Het pond profiteert van de sterke cijferreeks maar de munt is eigenlijk al de hele ochtend in goede doen. De reden vindt haar oorsprong in … brexit. Het vertrek van het VK uit de EU verschoof de afgelopen weken naar de achtergrond door de verkiezingskoorts in de Britse Tory-partij. Die zoekt een nieuwe leider/eerste minister nadat Theresa May ontslag nam. De politieke race tussen Jeremy Hunt en Boris Johnson loopt nog maar is in de laatste rechte lijn aanbeland. Op 23 juli maakt het VK haar nieuwe premier bekend die vanaf dan May’s brexitdeal met de EU zal heronderhandelen. Het grootste struikelblok is nog steeds het Ierse vangnet. Zowel Hunt als Johnson aanvaarden de huidige regeling daaromtrent niet. De EU weigerde tot voor kort elke aanpassing aan die zogeheten ‘backstop’. De patstelling kwam afgelopen dagen opnieuw uitgebreid in de media. Beleggers zien een almaar grotere kans op chaotisch vertrek uit de EU. Maar EU-onderhandelaar Michel Barnier nam vanmorgen dan toch een voorzichtige bocht. Hij is bereid om aan een alternatief voor het vangnet te werken. Het creëert hoop dat het VK en EU alsnog tot een vergelijk komen, al blijft de huidige deadline, 31 oktober, uiterst strak. EUR/GBP nestelde zich recent boven 0.90 (0.904), voorheen een moeilijk te doorboren weerstand. Het muntpaar valt nu echter terug tot kortbij dat belangrijke niveau. Maar wil de markt met de huidige politieke onzekerheid daar wel blijvend terug onder postvatten? Het is daar in de aanloop naar de nieuwe brexitonderhandelingen misschien nog te vroeg voor. Bovendien rijst de vraag of Barnier zijn hand niet overspeelt en later misschien op zijn woorden moet terugkomen.
 

Figuur - EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.