Spaanse politieke patstelling leidt waarschijnlijk tot nieuwe verkiezingen

De markten: kort op de bal

Monetaire beleid belangrijker voor markt dan politiek

Flag Spain

De Belgische politieke patstelling is niet de enige in Europa. De Spaanse parlementsverkiezingen zorgden eind april ook voor een versplinterd politiek landschap. De Spaanse socialisten onttroonden de centrumrechtse Partido Popular als grootse politieke partij. De PSOE van premier Sanchez behaalde 123 zetels (+38) in het 350-koppige Spaanse parlement. Centrumrechts zette daar een teleurstellende 66 zetels tegenover (-69). Sanchez had 2 “logische” mogelijkheden om een coalitie op de been te brengen. Ofwel een linkse koers varen met de protestpartij Podemos (42 zetels) en beroep doen op enkele kleinere partners om een meerderheid te behalen. Ofwel een coalitie zoeken met de centrumrechtse Ciudadanos van Albert Rivera (57 zetels). De tweede optie werd snel geblokkeerd door Rivera die zo’n tandem met links niet zag zitten. Het voorbije weekend deed de leider van Podemos, Pablo Iglesias, ook definitief de deur toe. Premier Sanchez zal dus volgende week maandag een socialistische minderheidsregering voorleggen aan het Spaanse parlement. Tenzij de grote blokken zich alsnog onthouden, wordt het voorstel normaal gezien weggestemd. Vanaf die stemming schrijft de Spaanse grondwet voor dat er nog twee maanden de tijd is om een regering op de been te brengen. Zoniet worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven, het meest waarschijnlijke scenario op dit ogenblik.
De Spaanse markten liggen niet wakker van de politieke strubbelingen. De overheersende factor op de rente- en aandelenmarkten blijft het voorwendsel van de Europese centrale bank die bereidt klinkt om het monetaire beleid te versoepelen.
 

Grafiek: Spaanse kredietrisicopremie tov Duitsland

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.