Britse loonstijging versnelt. Tewerkstellingsgroei koelt (lichtjes) af

De markten: kort op de bal

Pond blijft vooral in de ban van brexit

Flag UK

Vanmorgen werden in het VK de maandelijkse arbeidsmarktdata bekend gemaakt (mei). De werkloosheidsgraad stabiliseerde op het historisch lage niveau van 3.8%. De werkstelling groeide in de periode maart/mei iets minder sterk dan verwacht (28 000 tegenover 42.000 verwacht). Toch houdt de tewerkstelling meer dan goed stand gezien de recente Britse groeivertraging. De loongroei versnelde zelfs tot het snelste niveau in bijna 11 jaar, tot 3.6% j/j. Op zich is dat geen nieuws dat een renteverlaging op korte termijn door de BoE rechtvaardigt. Het kon echter de meubelen niet redden voor het pond. De Britse munt blijft vooral in de ban van brexit.

Na een beperkte stijging eind vorige week kreeg de Britse munt opnieuw tegenwind gisteren en vanmorgen. In een debat gaven de twee kandidaten om Brits premier te worden, Boris Johnson en Jeremy Hunt, gisterenavond aan dat de regeling voor de zogenaamde ‘Ierse backstop’ uit het nieuw te heronderhandelen akkoord met de EU moet worden verwijderd. Europa ziet deze clausule echter als een cruciaal sluitstuik om de integriteit van de eenheidsmarkt intact de houden na de Britse uitstap. De stellingname van de kandidaat eerste Ministers illustreert nogmaals hoe moeilijk het zal zijn om in de aanloop naar 31 oktober tot een (nieuw) vergelijk te komen over de scheiding tussen de EU en het VK. De markt ziet dit ook als een toenemende kans op een no-deal brexit. Vooral die onzekerheid, eerder dan een verdeeld Brits arbeidsmarktrapport, zorgen er vanmorgen voor dat EUR/GBP weer vlot boven de kaap van 0.9000 heeft postgevat.
 

Figuur - EUR/GBP  veert op boven 0.90. Brexit eerder dan Britse data bepalen het lot van het pond.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.