Tory rebel Grieve legt gewaagd amendement op tafel

De markten: kort op de bal

Boris Johnson’s brexitstrategie onderuit?

Flag UK

Dominic Grieve legde gisterenavond een mogelijk belangrijk amendement op tafel. De eurofiele Tory wil namelijk dat de toekomstige premier het parlement op geregelde tijdstippen inlicht over de stand van zaken rond brexit. Dat moet onder het amendement gebeuren op 4 september, 9 oktober en vanaf dan elke twee weken tot en met midden december. Indien goedgekeurd, is het parlement m.a.w. wettelijk verplicht om die brexit-sessies te houden. Dat is belangrijk omdat Boris Johnson, naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe premier van het VK, al meermaals suggereerde dat hij indien nodig het parlement in de aanloop naar de 31 oktober deadline zou verdagen om de EU toch zonder akkoord (no-deal brexit) te verlaten. De meerderheid van de parlementsleden is daar tegen. Voor Johnson is het echter niet alleen een campagnebelofte om op 31 oktober de EU te verlaten – met of zonder akkoord, het is ook een onderdeel van zijn brexitstrategie. De dreiging van een no-deal is nodig, aldus Johnson, om Europese concessies af te dwingen.

Het amendement overtuigt de markten voorlopig niet. Het pond verliest momenteel terrein (EUR/GBP rond 0.897), al heeft dat vooral met het algemeen fragiel sentiment te maken. Grieve’s voorstel is daarnaast ook nog geen feit. De voorzitter van het Lagerhuis moet het amendement eerst weerhouden. Daarna volgt de parlementaire stemming. Maar zelfs als de suggestie van Grieve het haalt, hoeft het pond volgens ons niet per se een fors herstel op te tekenen. Daarvoor is de politieke onzekerheid vooralsnog te groot. Dat verandert de komende weken allicht amper. EUR/GBP blijft in zulke omstandigheden allicht noteren aan de huidige eerder zwakke niveaus.
 

Figuur - EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.