Meer Fed-gouverneurs zetten vraagteken bij toekomstige groei

De markten: kort op de bal

Amerikaanse rentes testen belangrijke steunniveaus

Flag US

Vorige week gaf Fed-voorzitter Powell voor het eerst toe dat het economische sprookje in de VS niet kon blijven duren. De Amerikaanse economie is nog steeds in opperbeste staat, maar de extra rugwind die het de voorbije maanden genoot, gaat liggen. Specifiek hebben we het over de sterke globale groei in 2017/begin 2018, fiscale stimulus en de sterke arbeidsmarkt met stijgende lonen voor de bevolking. Vooral de eerste component dreigt om te slaan in tegenwind, na bijvoorbeeld negatieve groeicijfers op kwartaalbasis in Duitsland en Japan. Als de fiscale stimulus uitgewerkt is, komt de andere kant van de medaille, hogere tekorten, aan de oppervlakte. Na Powell volgenden vice Fed-voorzitter Clarida en regionale gouverneurs Kaplan, Kashkari, Bostic en Evans met gelijkaardige waarschuwingen. Bovendien benadrukken ze één voor één dat de Fed bereid is om inflatie boven de 2%-doelstelling minstens tijdelijk te tolereren na jaren van een sub 2% peil. De opmerkingen van de Fed-leden stellen de huidige sterkte van de Amerikaanse economie, net als een renteverhoging in december, niet in vraag. De hamvraag luidt of de centrale bank in december een tragere rentecyclus in 2019-2020 voorop stelt of niet. Voorlopig gaan we daar nog niet van uit.

De Amerikaanse rentes zetten hun daling op donderdag en op vrijdag voort en bereiken belangrijke steunniveaus over de hele curve. Concreet houden we 2.8%, 3.05% en 3.30% in de gaten voor de 5-, 10- en 30-jaarsrente. We verwachten geen breuk lager, en al zeker deze week niet. De economische kalender is nagenoeg leeg en de verhandelde volumes zullen aan de lage kant zijn in een week die aan andere kant van de oceaan ingekort wordt door Thanksgiving en Black Friday. De Amerikaanse dollar verloor samen met de Amerikaanse rentes terrein na het zetten van cyclische toppen begin deze maand.

 

Amerikaanse 10-jaarsrente test 3.05% steunniveau

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere apps:

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.