Geven payrolls laatste duwtje in de rug voor een Fed-renteverlaging?

De markten: kort op de bal

Dollar houdt voorlopig goed stand

Flag US

Gisteren waren de markten in de VS gesloten voor de 4th of July nationale feestdag. Dat temperde uiteraard de activiteit op de markten. Toch werd op de Europese rentemarkten nog maar eens een symbolische kaap gesloopt. De Duitse 10-j rente zakte beneden -0.40%. Dat is het depositotarief van de ECB, zeg maar de bodem/‘strafrente’ waaraan banken hun overschotten bij de ECB kunnen/moeten plaatsen. De fors negatieve rente op Duits overheidspapier is minstens ten dele het gevolg van een aantal technische factoren. Toch is de daling van de 10-j rente beneden dit niveau een indicatie dat de markt steeds meer doordrongen geraakt van het idee dat die ECB-bodemrente nog zeer lang zeer laag zal blijven en waarschijnlijk zelfs nog verder verlaagd zal worden. Ook de korte rentes verdisconteren dit scenario al enige tijd. Ondanks de verdere daling van de Europese rentes bleef schade voor de euro wel beperkt.


Vanmorgen werden in Duitsland de bedrijfsorders voor mei bekend gemaakt. Die waren opnieuw dramatisch slecht (-2.2% M/M en -8.6% Y/Y) en zetten het pleidooi voor bijkomende stimulering alleen maar kracht bij. Toch was de marktreactie opnieuw beperkt.


De markten kijken immers vooral uit naar de payrolls, het Amerikaanse arbeidsmarktrapport dat deze namiddag bekend wordt gemaakt. Na een uiterst zwak cijfer vorige maand (47.000) wordt nu een herstel van jobgroei verwacht tot 160.000. Dit niveau blijft wel aanzienlijk beneden het gemiddelde eerder in de huidige economische cyclus. Het is vrij normaal dat de tewerkstellingsgroei vertraagt aan het einde van een lange groeicyclus. In een context waar de centrale banken echter vinden dat ze best preventief optreden, zal een cijfer kort bij de consensus de markten niet doen twijfelen over Fed renteverlagingen op korte termijn. De loongroei wordt verwacht op een vrij neutrale 0.3% m/m en 3.2% j/j. De werkloosheidsgraad wordt stabiel verwacht op 3.6%.


In deze context is de kans klein dat de dollar terug rentesteun krijgt en is er weinig reden voor een verder USD herstel. In het andere geval zullen we ook Trump snel terug in actie zien. Anderzijds heeft de euro op dit ogenblik ook geen echt sterke kaarten. We verwachten dan ook geen echt uitgesproken EUR/USD beweging. De eerste belangrijke steun bevindt zich op 1.1180. EUR/USD moet terug boven 1.1350 postvatten om het korte termijn technische beeld opnieuw op te krikken.
 

Figuur - EUR/USD opnieuw geblokkeerd in de 1.11/1.14 band. Zorgen payrolls toch voor animo?

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.