Britse economie deemstert verder weg

De markten: kort op de bal

Pond krijgt weinig respijt

Flag UK

Zoals in veel landen werd vanmorgen ook in het VK het PMI vertrouwen uit de verwerkende nijverheid bekend gemaakt. Onder meer de onzekere internationale context zorgt ervoor dat de industrie in veel landen naar adem hapt. Het VK is hierop geen uitzondering. Het PMI vertrouwen zakte forser dan verwacht van 49.4 tot 48.0. De activiteit in de Britse verwerkende nijverheid krimpt dus (beneden 50). Naast de algemeen moeilijke internationale context speelden mogelijk nog ander, typische Britse factoren. De onzekerheid inzake brexit helpt natuurlijk niet. Bovendien hadden bedrijven aanzienlijke voorraden opgebouwd in de aanloop naar de eerste officiële brexitdatum van 29 maart. Een harde brexit valt zeker nog niet uit te sluiten, maar sommige bedrijven bouwen toch hun voorraden opnieuw wat af. Dat weegt op de actuele productie. Overigens stond het VK niet alleen met een zwakke PMI uit de verwerkende nijverheid. Ook in landen als Spanje, Noorwegen en in mindere mate Zweden haalden de PMI’s de lat van de consensus niet.


Naast een zwakke activiteit in de verwerkende nijverheid waren ook de cijfers over de Britse geldgroei en kredietverlening voor de maand mei niet echt overtuigend. Het is voorbarig om conclusies te trekken op basis van een maandcijfer, maar als deze trend zich verderzet kan dat er op wijzen dat ook andere deelsectoren van de economie zoals de consumptie verder worden aangetast.

Vrijdag leek het er even op dat de test van EUR/GBP 0.90 minstens voor even van de baan was. De zwakke cijfers van vanmorgen en het feit dat beide kandidaat premiers (Hunt & Johnson) steeds meer uitweiden over maatregelen om de economie te ondersteunen in geval van een no-deal brexit, zorgt voor aanhoudende twijfel en blokkeert het schuchtere herstel van het pond van vrijdag en vanmorgen. De kaap van 0.90 blijft binnen handbereik.
 

Figuur - Pond blijft zwak. EUR/GBP geraakt moeilijk weg van 0.90 kaap

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.