Boris Johnson raast verder door in Conservatieve verkiezingen

De markten: kort op de bal

Hardliner en ex-brexitminister Raab valt uit de race

Flag UK

Boris Johnson maakte zijn favorietenrol tijdens de tweede Conservatieve verkiezingsronde met verve waar. Hij kreeg de steun van 126 Britse parlementsleden tegenover de al indrukwekkende 114 in de eerste ronde. Jeremy Hunt landde op 46, Michael Gove sluit de top drie af met 41 stemmen. Ook outsider Rory Stewart (37) en Sajid Javid (33) stoten (nipt) door naar de volgende ronde. Dominic Raab (30) eindigde als laatste en moet afdruipen.

De vijf resterende kandidaten ondergaan deze late namiddag al een nieuwe populariteitstest. In tegenstelling tot de vorige rondes, is er geen minimum aantal stemmen vereist. Dat betekent dat deze avond nog vier deelnemers overblijven voor de laatste stemming morgenochtend. Het is nagenoeg zeker dat Johnson één van de twee finalisten zal zijn die vanaf vrijdag een roadshow door het land voert.

Dat is geen echte verrassing voor het pond. De munt verloor sinds begin mei stevig terrein op het vooruitzicht van ‘hardliner’ Johnson als nieuwe eerste minister/leider van de Conservatieve partij. EUR/GBP vond een nieuw evenwicht nabij 0.89. We zien ook weinig redenen voor een fors herstel van het pond zolang het politieke schouwspel aanhoudt (allicht tot eind juli) en zelfs daarna. Want er moet nog steeds een brexit tegen 31 oktober geregeld worden …
 

Figuur - EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.