Chinese data overtuigen niet. Markt hoopt op meer stimulus

De markten: kort op de bal

Globale markten in laatste rechte lijn naar Fed-vergadering

Na een dag van eerder technische handel gisteren, nemen de investeerders in Azië vanmorgen een voorzichtige houding aan. De oplopende spanning tussen de VS en Iran en de aanhoudende onzekerheid of er nu wel of niet een ontmoeting komt tussen Amerikaanse president Trump en Chinees president XI Jinping zijn een bron van onzekerheid. Met enige vertraging werden ook een reeks belangrijke Chinese data bekend gemaakt. Die geven een verdeeld beeld.


De industriële productie viel in mei terug tot 5.0% j/j (van 5.4%) en ook de productie voor dit kalenderjaar bleef met 6.0% beneden de verwachting. Ook de investeringen waren zwakker dan verwacht. De vertraging van de industriële productie is waarschijnlijk in belangrijke mate het gevolg van het handelsconflict met de VS. Ook de Chinese autoverkopen staan al een tijd onder druk en ook dat weegt op de productiecijfers. Anderzijds waren de kleinhandelsverkopen wel sterk (8.6% j/j tegen 8.1% verwacht). Op zich zijn de cijfers niet echt geruststellend, maar zoals dikwijls is slecht nieuws ook hier een beetje goed nieuws voor de markten. Die gaan er vanuit dat de zowel de Chinese centrale bank als de fiscale overheid nog een tandje kunnen bijsteken in hun stimulerend beleid. De Europese beurzen openen met beperkte verliezen.


Later vandaag zijn er weinig belangrijke data in Europa. In de VS staan kleinhandelsverkopen, productie en consumentenvertrouwen op de agenda. De consumentendata worden vrij goed verwacht, al betekent dat voor de kleinhandelsverkopen vooral een herstel na een zwakke maand april. De data van vandaag zijn zowat de laatste belangrijke input voor de Fed-vergadering van volgende week. We denken niet dat ze het beeld nog ten gronde zullen veranderen. De markt verwacht dat de Fed een softe bocht gaat nemen en de deur openzet naar een renteverlaging. Er is ondertussen echter al wel heel wat monetaire versoepeling verdisconteerd. De markten wachten dan ook op wat meer concrete guidance van de Fed. De Amerikaanse rentes dobberen iets boven de recente dieptepunten. De daling/correctie van de dollar is stilgevallen. EUR/USD kan voorlopig de kaap van 1.1350 niet ronden en handelt terug beneden 1.13.

 

Figuur - 2-jr rente VS: Markt wacht op meer concrete info vanwege een (softe) Fed.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.