Amerikaanse arbeidsmarkt stelt fors teleur in mei

De markten: kort op de bal

US dollar, rentes krijgen tik

Flag US

Het maandelijkse Amerikaanse arbeidsmarktrapport kwam in mei fors onder de verwachtingen uit. Er kwamen 75 000 nieuwe jobs bij. De markt rekende op veel meer (175 000). Het cijfer van april kreeg een neerwaartse herziening (224 000 komende van 263 000). De werkloosheidsgraad stabiliseerde net zoals de participatiegraad op respectievelijk 3.6% en 62.8%. De lonen groeiden a rato van 0.2% m/m (3.1% j/j), lager dan de verwachte 0.3% m/m (3.2% j/j).


De dollar en de Amerikaanse rentes stonden recent al onder druk door opbouwende speculatie rond een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank (Fed). De markt vreest dat de VS niet langer immuun is voor het globaal verlies aan economisch momentum en voor de negatieve effecten van de handelsoorlog die de VS op meerdere fronten voert (China, Mexico, straks Europa?). De zwakke cijfers voeden die speculatie nu verder. EUR/USD schiet voorbij 1.13 (1.132 momenteel). De Amerikaanse tienjaarsrente test een cruciaal steunniveau rond 2.06% (-6bp). De 2-jaarsrente, die meer gevoelig is voor het monetair beleid, duikt tot onder 1.80% (-9bp). Een duurzame breuk (bv. tot na het weekend) legt vanuit technisch perspectief de weg naar lager open. Maar zover zijn we nog niet …
 

Figuur - VS 10j. test cruciaal steunniveau

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.