Trump vecht tariefrobbertje uit op meerdere fronten

De markten: kort op de bal

Aandelen, rentes betalen het gelag

Flag US

Het handelsconflict stond de afgelopen dagen – en bij uitbreiding de hele maand mei – fel in de schijnwerpers. Trump’s verhoging van de Chinese invoerheffingen (van 10% tot 25%) lokten vrij snel tegenmaatregelen uit. China geeft de VS sinds zaterdag een koekje van eigen deeg. Het land suggereerde vorige week bovendien dat het Amerikaanse bedrijven toegang tot haar voorraad zeldzame metalen kan (zal?) beperken. China maakt tot slot een “zwarte lijst” van buitenlandse (lees: Amerikaanse) bedrijven waarvan het vindt dat ze de Chinese belangen aantasten. Ze voert al een onderzoek naar FedEx. Maar de handelsperikelen beperken zich niet tot China. President Trump richtte eind vorige week de loop op Mexico. Hij is de illegale migratie beu en zet de Mexicaanse overheid onder druk met een invoertarief van 5%. De VS spaart ook de andere kant van de wereld niet. Het beëindigde India’s status van “ontwikkelingseconomie”. Het land kon met die titel zo’n 2 000 producten invoervrij exporteren naar de VS.

Het handelsthema houdt beleggers ook vandaag in een wurggreep. De Europese beurzen noteren collectief in het rood. De beursfutures suggereren weinig beterschap voor de Amerikaanse aandelen, die overigens de slechtste maand mei sinds zeven jaar beleefden. De rentes tuimel(d)en keihard. De Duitse tienjaarsrente evenaart momenteel het laagterecord van 2016 (-0.21%). Het Amerikaanse equivalent donderde sinds midden april met maar liefst 50 (!) basispunten naar beneden. Het enorme verlies aan rentesteun zet ook de dollar onder druk. De recente test van EUR/USD 1.11 mislukte. Het koppel herstelde zich tot in de bovenste 1.11-helft. Dat voorzichtig herstel zet zich vandaag mogelijk verder want het negatief risicoklimaat houdt de rentes – de Amerikaanse in het bijzonder – onder druk. De tienjaarsrente in de VS verliest momenteel opnieuw zo’n 4 punten. Ze nadert een cruciaal steunniveau rond 2.06%-2.01%. Een breuk effent vanuit technisch perspectief de weg zuidwaarts. Een eerste test volgt mogelijk later vandaag al bij de publicatie van een (teleurstellend?) Amerikaans ISM-bedrijfsvertrouwen (verwerkende nijverheid).
 

Figuur - Amerikaanse tienjaarsrente nadert cruciale steun

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.