Vlaanderen uiterst rechts, traditionele partijen houden stand in Europa

De markten: kort op de bal

Marktreactie beperkt

Flag EU

De tegenstelling in België is duidelijk: Vlaanderen kiest rechts, Wallonië links. Het extreemrechtse Vlaams Belang is de grote winnaar van de verkiezingen en wordt uit het niets de tweede grootste partij van Vlaanderen. Vooral de CD&V verliest fors. De NV-A van voorzitter Bart De Wever geeft ook terrein prijs, maar blijft wel de grootse partij in Vlaanderen én op federaal niveau. De socialisten van Elio Di Rupo (PS) blijven dan weer de grootste partij van Wallonië. Het liberale MR van premier Charles Michel houdt beter stand dan verwacht. Ecolo wordt de grootste partij van Brussel. In Vlaanderen is het de vraag of de NV-A openstaat tot een samenwerking met extreemrechts, maar meer dan waarschijnlijk blijft de huidige centrumrechtse coalitie (NV-A, Open VLD en CD&V) overeind. Al sluiten we een verrassing zeker niet uit. Op federaal niveau ligt de puzzel een pak moeilijker. Een monstercoalitie van minstens 5 partijen lijkt zich op te dringen.

De verwachte populistisch-nationalistische golf bleef ietwat onverwacht uit in Europa. De traditionele partijen hielden over het algemeen stand, met uitzondering in Frankrijk en Italië. Bij onze zuiderburen wint het Rassemblement National (RN), het voormalige Front National, van Marine Le Pen. Ze haalt het daarbij van La République en Marche (LREM) van president Macron. In Italië ontwaakt Matteo Salvini dan weer in een overwinningsroes. Hij wint stevig terrein en wordt daarmee de grootste partij van Italië. Coalitiepartner 5SM, van die andere vicepremier Luigi Di Maio, deelt in de klappen. Afgezien van de stevige overwinning van de Hongaars premier Viktor Orban (56% van de stemmen), houden de traditionele (centrum-)partijen wel vrij goed stand tegen de “anti-establishment”-beweging. De huidige coalitie van de christendemocraten (EPP) en de sociaaldemocraten (S&D) verliest voor het eerst in 40 jaar haar meerderheid in het Europees Parlement en strandt op 44% van de zetels (vs. 56% in 2014). De liberalen (14% vs. 9%) en de groenen (9% vs. 7%) profiteren. Een cocktail van alle anti-establishment, eurosceptische en populistische fracties halen gezamenlijk 28% van de zetels binnen, iets minder dan 5 jaar geleden. Hierdoor lijkt opnieuw een centrumcoalitie op poten te komen tussen de huidige coalitie (EPP en S&D), aangevuld met de liberalen en/of de groenen. Het resultaat suggereert geen grote wijzigingen in het huidige beleid. Financiële markten reageren dan ook amper. De euro won initieel wat terrein, maar gaf deze winst deze ochtend meteen terug af. EUR/USD handelt momenteel rond 1.12.

Figuur - EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.