Premier May gooit de handdoek in de ring

De markten: kort op de bal

Onzekerheid blijft groot, ook voor het pond

Flag UK

Het onvermijdelijk is gebeurd: na een eindeloze politieke strijd gooit Brits PM May de handdoek in de ring. Op 07 juni treedt ze af als voorzitter van de Britse conservatieven. Ze zal daarna waarschijnlijk nog enkele weken aanblijven als PM tot een nieuw leider is gekozen.


De Britse politiek kom nu in een nieuwe fase. Het pond won heel even beperkt terrein op de aankondiging van May’s ontslag. De markten beseften echter al snel dat de nieuwe periode na Theresa May niet per definitie minder woelig wordt. De opvolgingsstrijd kan op zich al voor vuurwerk zorgen en de nieuwe partijleider/eerste minister zal waarschijnlijk een hardere brexit nastreven dan PM May. In dat geval zal ook de spanning met Europa terug oplopen. In het ergste geval doemt het gevaar van een no-deal Brexit opnieuw op. De opsprong van het pond werd begrijpelijk zo goed als onmiddellijk ongedaan gemaakt.


Eerder op dag werden ook de Britse kleinhandelsverkopen voor april iets sterker dan verwacht bekend gemaakt. De Britse consument houdt eens te meer vrij goed stand, ondanks alle brexitonzekerheid. Ook dat was echter niet van de aard om de Britse munt blijvend te steunen. EUR/GBP heeft de 0.8840 weerstandzone nog steeds binnen handbereik. Gezien de aanhoudende/misschien nog toenemende politieke onzekerheid blijft een breuk (verdere daling van het pond) een zeer realistisch scenario.
 

Figuur - EUR/GBP: pond profiteert nauwelijks na aankondiging ontslag May

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.