Britse inflatie loopt lichtjes op in april

De markten: kort op de bal

EUR/GBP: brexitmalaise brengt het pond in een valversnelling

vlagecBOE

Vanmorgen klokte de Britse inflatie voor april opnieuw af boven de inflatiedoelstelling van de Bank of England. De algemene CPI-inflatie steeg tot 2.1% van 1.9% in maart. Dit cijfer bleef wel onder de marktverwachting (2.2%). De prijsstijging was vooral het gevolg van hogere elektriciteitstarieven en hoger transportkosten. De kerninflatie klokte ook af onder de verwachting (onveranderd op 1.8% j/j). Indicatoren over de zogenaamde ‘pipeline inflatie’ (input/outputprijzen bij de bedrijven) geven aan dat de Britse inflatie in de komende maanden niet uit de hand zal lopen. De Bank of England hoeft zich niet te haasten om de rente op korte (of zelfs middellange termijn) te verhogen.

Het pond verzwakte verder na de publicatie van de inflatiecijfers. Dat was echter niet meer dan een voortzetting van de bestande (intraday) trend. De Britse munt betaalt de prijs voor de laatste mislukte poging van PM May om de nodige politieke steun te krijgen om haar brexitdeal alsnog door het Parlement te krijgen. Ondanks forse toegevingen (een nieuw referendum om het akkoord door de bevolking te laten goedkeuren en een samenwerking met de EU die nauw aansluit bij een douane-unie), kon haar poging de labour oppositie niet bekoren. Dat is nog minder het geval in haar eigen conservatieve partij en bij haar Noord-Ierse bondgenoot, de DUP. De deal lijkt dan ook begraven. De politieke aandacht gaat nu vooral uit naar de strijd over de opvolging van May als partijvoorzitter en premier. De kans is groot dat dit een voorstander wordt van een harde/hardere brexit. De volgende stappen in het brexitproces worden opnieuw zeer onvoorspelbaar. Dat weegt op het pond. EUR/GBP heeft zich ondertussen duidelijk boven de kaap van 0.88 genesteld.

 

Figuur -

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.