Chinese economie neemt valse start in het tweede kwartaal

De markten: kort op de bal

Markt herademt, minstens tijdelijk…

vlagecOpening

Gisteren kwamen de markten in rustiger vaarwater. De posities in de handelsoorlog tussen de VS en China zijn ingenomen. Het is nu wachten op nieuwe stappen. De beurzen herstelden na de recent forse verliezen. De voorbije dagen daalden vooral de Amerikaanse rentes omdat de markten verwachtten dat de Fed de rente mogelijk snel zal moeten verlagen om de schade van het handelsconflict te temperen. Die speculatie bekoelde gisteren, minstens tijdelijk. Hierdoor kreeg de dollar wat ademruimte. Bovendien kreeg de euro nog een tikje toen Italiaans premier Salvini zei dat Italië de Europese begrotingsregels aan zijn laars zou lappen indien dat nodig zou zijn om de werkloosheid te verlagen.

Vanmorgen werden in China activiteitsdata voor april bekend gemaakt. De Chinese economie is het tweede kwartaal niet goed gestart. De kleinhandelsverkopen, industriële en investering bleven stevig onder de verwachting. In contrast met de recente reactie op het handelsconflict, konden deze data de markten niet echt verontrusten. In tegendeel, de beurzen zetten hun herstel al snel verder. De hoop op bijkomende monetaire (en eventueel fiscale) stimulus is hierbij het toverwoord. De Australische dollar ziet wel af van de zwakkere groeicijfers bij zijn belangrijkste handelspartner. Ook daar gaat de markt er vanuit dat RBA renteverlaging(en) slechts een kwestie van tijd is.

Vanmorgen klokte de Duitse groei in het eerst kwartaal af op 0.4% kw/kw. Daardoor is de vrees voor een neerwaartse bijstelling van de finale EMU groei (ook 0.4% Q/Q) die straks wordt bekend gemaakt, waarschijnlijk onterecht. Toch profiteert de euro niet.
Later vandaag staat er veel Amerikaanse data gepland, waaronder de kleinhandelsverkopen en een belangrijke indicator uit de huizenmarkt. Voor de kleinhandelsverkopen wordt een vertraging verwacht (0.3% M/M voor het kerncijfer) na een zeer sterke maand maart. We hebben geen reden om slechte Amerikaanse cijfers te verwachten. Toch blijft de marktreactie waarschijnlijk asymmetrisch. Zwakke cijfers krijgen mogelijk meer aandacht dan een goed rapport. De druk op de Fed om het beleid te versoepelen blijft smeulen. In een dag-aan-dag perspectief is het EUR/USD momentum wat gebroken. We zien geen reden voor een volgehouden USD-herstel zolang de markt anticipeert op (substantiële) Fed renteverlagingen. Het grootste gevaar voor de euro is waarschijnlijk dat president Trump een nieuw Europees front in de handelsoorlog zou openen, bijvoorbeeld met invoertarieven op Europese auto’s. Mogelijk krijgen we hier de volgende dagen meer nieuws.
 

Figuur - EUR/USD herstel afgeblokt. Dollar verliest voorlopig geen verder rentesteun.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.