VS en China blijven op ramkoers

De markten: kort op de bal

Risk-off duwt beleggers richting veilige havens

Flag trade war

De relatie tussen de VS en China staat terug op een laag pitje. Afgelopen vrijdag verhoogde de VS de tarieven op $200 miljard import van 10% tot 25%. China beloofde om tegenmaatregelen te nemen, al verduidelijkte ze nog niet hoe. Aanleiding voor de recente escalatie is volgens de Amerikaanse kant te wijten aan het feit dat China terugkomt op eerdere beloftes. Amerikaans president Trump duldde dit niet en verhoogde net als zijn retoriek de importtarieven. Desondanks zakte Chinees vicepremier Liu He af naar Washington om de gesprekken verder te zetten. Die eindigden vrijdag vruchteloos. China nodigde de Amerikaanse delegatie wel uit om de gesprekken verder te zetten in Peking, zonder concrete datum. Beide presidenten, Trump en Xi Jinping, zouden afspreken op de volgende G20-top, al vindt die pas eind juni plaats. Een doorbraak zit er dus niet meteen aan te komen. President Trump blijft de druk ondertussen opvoeren. Gisteren verkondigde hij dat de gesprekken precies evolueren zoals hij wil en gaf hij China nog een mooie deadline mee. Als er geen handelsakkoord gesloten is binnen de maand dan heft de VS tarieven op alle Chinese import.

Een akkoord zit niet bepaald in de pijplijn. De sfeer op financiële markten is dan ook grimmig. Beurzen verloren vorige week, net als de rentes, terrein. De Amerikaanse 10-jaarsrente zakt terug tot 2.42% en ook de Duitse 10-jaarsrente noteert terug vlot onder nul (-0.06%). De dollar profiteert verrassend niet. EUR/USD noteert net ten noorden van 1.12. Toch zijn we op dit ogenblik terughoudend voor een verdere stijging van het muntenkoppel.
 

Figuur - Amerikaanse 10-jaarsrente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.