Amerikaans bedrijfsvertrouwen neemt een forse duik

De markten: kort op de bal

Dollar even onder druk

Flag US

Europa nam gisteren een snipperdag, maar in de VS was het “business as usual” met enkele belangrijke cijfers op het programma, waaronder het ADP-job rapport. Het “officieuze” arbeidsmarktrapport toonde een forse jobcreatie in april. Er kwamen maar liefst 275 000 nieuwe jobs bij, beduidend meer dan verwacht (180 000) en een sterke stijging t.o.v. een opwaarts herziene maand maart (151 000). De correlatie met het officiële arbeidsmarktrapport (‘payrolls’, morgen) is niet meer wat ze ooit geweest is, maar de sterke uitkomst creëert niettemin opwaartse risico’s voor de data morgen. Voor euforie was er echter weinig tijd. Even later viel het ISM-bedrijfsvertrouwen in de verwerkende nijverheid (52.8) fors onder de verwachtingen (55.0) uit. Vooroplopende deelreeksen zoals nieuwe orders (51.7) en werkgelegenheid (52.4) zetten eveneens een stapje terug. Het aantal nieuwe export orders brokkelde zelfs af (viel beneden de 50-grens voor de eerste keer sinds begin 2016). De data bevestigen een aanhoudend zwak momentum in de sector. Ook de bouwsector, een belangrijke cyclische graadmeter, stelde gisteren teleur. De bestedingen vielen er in maart -0.9% m/m terug, de eerste daling in vier maanden.

De markt heeft al even vooral aandacht voor slechter dan verwachte data. De cijferreeks zette gisteren de dollar dan ook onder druk. Beleggers positioneerden zich de afgelopen dagen bovendien voor een softe Fed die later op de dag haar beleidsvergadering zou houden. EUR/USD naderde de mid 1.12/13-zone. Dollarbears werden door de Fed evenwel tegenvoets gepakt … (zie apart bericht).
 

Figuur - EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.