Britse arbeidsmarkt blijft zeer sterk

De markten: kort op de bal

Sterling reageert nauwelijks

Flag UK

In februari werden in het VK 179 000 (3m/3m) bijkomende jobs gecreëerd, minder dan de 222 000 nieuwe jobs een maand voordien, maar nog steeds boven het meerjarengemiddelde. De markt had dat goed ingeschat want rekende op een toename van 181 000. De reguliere loongroei klokte in februari af op 3.4% m/m, een lichte daling tegenover een maand eerder en exact zoals de markt had verwacht. Het blijft daarmee dichtbij de cyclische top. Ook de werkloosheidsgraad bleef stabiel in februari: 3.9%, een laagte dat geleden is van begin de jaren ’70.

De Britse arbeidsmarkt blijft dus uitmuntend. Een negatieve impact van de brexitsaga is dus (nog?) niet terug te vinden in de arbeidsmarkt. We wijzen wel op het feit dat de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt eerder een indicator voor het recente verleden is en weinig toekomstgericht is. Het blijft dus maar de vraag hoe lang de Britse arbeidsmarkt op haar top blijft presteren. De aanhoudende sterke loongroei kan wel stilaan het algemene prijspeil (opwaarts) beïnvloeden, wat de Bank of England ertoe kan aanzetten sneller het monetaire beleid te verstrakken. We betwijfelen echter dit scenario, aangezien de brexitdeadline nogmaals werd uitgesteld, nu tot eind oktober. De BoE wil ongetwijfeld de kat uit te boom kijken en de gevolgen van brexit afwachten.

Het arbeidsmarktrapport presteert dus zo goed als volledig in lijn met de marktverwachtingen. Het is dan ook geen verrassing dat de marktimpact vrij beperkt blijft. Het pond verloor in beperkte mate wat terrein in aanloop van de resultaten, maar maakte deze meteen na de resultaten ongedaan. Verdere winst is gezien de brexitimpasse niet vanzelfsprekend. Ondertussen is het Britse parlement met paasverlof, waardoor er geen nieuws vanuit die hoek in onze richting sijpelt. Sterling handelt dan ook rustig verder in de enge handelsband (0.85/0.865).
 

Figuur - EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.