Het VK bereikt deal met EU

De markten: kort op de bal

Maar echte test volgt in Brits parlement

Flag UK

Het VK bereikte gisteren een tekstuele deal met de EU omtrent brexit. Veel details zijn er nog niet. Wel is duidelijk dat Premier May het VK voor onbeperkte tijd in de douane-unie met de EU wil houden. Die toegift komt er om een harde Ierse grens – die de precaire vredesituatie op het Ierse eiland zou ondermijnen - te vermijden. PM May trommelt deze namiddag het kabinet op om haar de spreekwoordelijke “go” te geven. Dat gaat mogelijk gepaard met protestontslagen van enkele ministers, maar zal in principe niet veel problemen opleveren. Om de zaken officieel te beklinken, organiseren het VK en de EU wellicht een speciale topbijeenkomst op 25 november.

Het akkoord is goed nieuws voor sterling. De munt won gisteren doorheen de dag al terrein op geruchten van een nakende deal. EUR/GBP dipte onder de 0.87-steun op de officiële bekendmaking. Het pond houdt in een dag-op-dag perspectief wellicht vast aan de recente winsten (momenteel rond EUR/GBP 0.869). Toch blijven we voorzichtig voor de korte(re) termijn. Nadat May & Barnier eind november het glas heffen op het officiële akkoord, volgt immers de échte test. May moet het akkoord dan door het Britse Parlement loodsen. Dat belooft geen makkelijke opdracht en zal onvermijdelijk gepaard gaan met stevige volatiliteit op de wisselmarkt waarbij het pond allicht kind van de rekening is. “The endgame” is dus nog niet afgelopen.
 

Figuur - EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere apps:

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.