IMF en Italië stellen groeiverwachting neerwaarts bij

De markten: kort op de bal

Italiaanse rentes halen de schouders op

Flag Italy

Het Internationaal Monetair Fonds stelde gisteren de projecties op de globale economische groei neerwaarts bij tot het laagste niveau sinds de financiële crisis. De wereldeconomie zal in 2019 waarschijnlijk 3.3% groeien, minder dan wat het IMF nog voorzag in januari (3.5%). Het is daarmee de derde neerwaartse herziening in zes maanden tijd. Het instituut ziet de wereldeconomie wel licht herstellen vanaf 2020 (3.6%). Voor dat herstel wijst het IMF naar enkele ontwikkelingen op de het internationale toneel: centrale bankiers zetten zich aan de zijlijn, de verwerkende nijverheid herstelt voorzichtig in China en de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft uitmuntend presteren. Toch blijft het IMF waarschuwen voor neerwaartse risico’s. Verschillende factoren blijven onzeker en wegen op het globale sentiment. Zo verwijst het Fonds naar een mogelijk falen van de Amerikaans-Chinese handelsonderhandelingen en verhoogde kansen op een no-deal brexit.

Meer specifiek stelde het IMF de 2019 groeiverwachting voor de VS neerwaarts bij, van 2.5% naar 2.3%. Voor de eurozone wordt er 30 basispunten gesnoeid in de groeiverwachting voor dit jaar, van 1.6% groei tot 1.3%. Ze verwijst vooral naar zwakkere groei in de grote economieën. Zo kampt Duitsland met de zwakkere internationale groei en de strengere emissienormen in de auto-industrie. Frankrijk had dan weer te kampen met de gele hesjes, terwijl een zwakke binnenlandse consumptie druk zet op de Italiaanse economie. Het IMF verwacht slechts 0.1% groei in 2019 voor de Europese laars. De Italiaanse regering stelde afgelopen week zelf hun groeiverwachtingen nog neerwaarts bij : van 1.0% tot 0.1%. Ze gooit daarmee de prognose die gemaakt werd in december vorig jaar om het begrotingstekort op 2.04% te houden, en daarmee de EU te overtuigen, overboord.

Terwijl er toen veel commotie was, lijkt de markt er zich deze keer weinig van aan te trekken. De Italiaanse rentes reageren amper. De Italiaanse 10-jaarsrente kon gisteren zelfs 5 basispunten goedmaken op de Duitse 10-jaarsrente. De Italiaanse spread houdt vandaag vast aan die winsten en noteert momenteel op 240 basispunten, een pak lager dan de 280 basispunten in december vorig jaar.
 

Figuur - Spread tussen de Italiaanse en Duitse 10-jaarsrente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.